Napadlo mě to při pití kávy. Lukáš Kalivoda maluje vodou, novou techniku představuje v MeetFactory

2. říjen 2018

Do neprozkoumaných vod malířské tvorby se v Galerii Kostka v pražské MeetFactory vydává experimentální sklář a malíř Lukáš Kalivoda.

Zcela poprvé představuje novou, svébytnou techniku, kterou vynalezl před pěti lety a nazval jednoduše malba vodou. Stejně se jmenuje i výstava, která bude v MeetFactory otevřená do 4. listopadu. Lukáš Kalivoda vystavuje nejen sérii velkoformátových abstraktních obrazů, ale představuje i samotný technologický postup, který jejich vzniku předcházel. Základním východiskem je pro něj vždy materiál.

Ve středu galerie je umístěná studna s kapacitou dva kubíky. V ní je infuzní souprava a po celém jejím okruží je natažená přes metr široká a pět metrů dlouhá fólie, na které se zachycuje barva. „„Maluju olejovou barvou, která plave na hladině vody a jak hladina vody klesá, tak tím vzniká obraz. Většina mých maleb je závislá na fyzikálních zákonech,“ říká Lukáš Kalivoda.

Dřevěná trojnožka láká svým vzhledem i netradičním výhledem na Prahu

Doubravka

První skicu rozhledny Doubravka vytvořil architekt Martin Rajniš v kavárně na ubrousek. Od té doby ale uplynulo několik let, během kterých bylo potřeba přímo v terénu vyzkoušet například statiku nebo vlastnosti zvoleného materiálu a podobu rozhledny následně výsledkům testování přizpůsobit. Povedlo se. Od června si tak lidé mohou na kopci Horka na Černém Mostě užít pohled na tři mohutné nohy z akátového dřeva, které podpírají točité schodiště z modřínového řeziva.

Historik umění a kurátor Kamil Nábělek v doprovodném textu k výstavě píše: „V této sérii vznikají velké panoramatické abstraktní obrazy, málem až monumentálních rozměrů i působnosti, a přitom zvláštním způsobem lyrické. Jako bychom se dívali do rozsáhlých, otevřených prostorů, do výhledů, jež náš zrak zcela pohltí. Rozlehlé krajiny, zvlněné mořské či vodní plochy, ledová pole, to vše se nám mimoděk nabízí. Ať už si to uvědomíme nebo ne, tato analogie je výstižná. Jde o obrazy, jež se podobají svému vzniku, obrazy, jež skutečně pluly na hladině, obrazy, jež byly na vodu a vodou doopravdy malovány…"

Výstavu nazvanou Lukáš Kalivoda: Malba vodou můžete v Galerii Kostka v pražské MeetFactory navštívit do 4. listopadu.

Spustit audio