Naděžda Plíšková: Plíšková sobě

30. září 2006

Přední česká sochařka, grafička a básnířka Naděžda Plíšková (1934-1999) studovala od roku 1954 na AVU v Praze, v letech 1958-59 získala stipendium na Hochschule für Graphik und Buchkunst v Lipsku, AVU ukončila v roce 1961. Uspořádala sedmadvacet samostatných výstav doma i v zahraničí, získala pět mezinárodních cen a jednu cenu českou. Prózy a verše publikovala od roku 1975 v ineditních sbornících a časopisech - v České expedici, Spektru, Voknu, Revolver revue, Lidových novinách aj. V roce 1998 vydalo v Brně nakladatelství Petrov soubor promluv zachycených v prostředí pro českou kulturu tolik typickém - Hospodská romantika.

Rok po autorčině smrti připravil pro nakladatelství Torst editor Michael Špirit rozsáhlý soubor jejích textů s názvem Plíšková sobě. Je pro ně příznačný civilní jazyk, který jediný je adekvátně schopen zachytit a vyjádřit všednodenní osobní až intimní dramata. Pro pořad Svět poezie udělala výběr Marie Pásková, v ostravském studiu Českého rozhlasu je s herečkou Národního divadla moravskoslezského Annou Cónovou nastudoval Miroslav Zelinský.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.