Nad těmito prolévám slzy... Vzpomínka na červnové transporty 1942 a zánik kolínské židovské obce

1. červen 2022

Krátce po atentátu na Heydricha byly z Kolína vypraveny transporty do Terezína a na východ. Pamětníci i někteří historikové se domnívají, že se jednalo o součást následných represí. V dokumentárním pásmu hovoří Irena Ravelová, její sestra Hana Greenfieldová, Irena Marvanová, Erna Meissnerová, Ishka Lichterová, Eva Novotná a poslední kolínský rabín Richard Feder. Zazní úryvky z knihy Hany Greenfieldové Z Kolína do Jeruzaléma a Richarda Federa Židovská tragédie.

Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Renata Venclová, Hanuš Bor, Miloš Hlavica, Miriam Kantorková
Připravil: Jiří Vondráček
Natočeno: v roce 2012

V červnu roku 1942 byly z Kolína vypraveny tři transporty do Terezína. Odjeli s nimi židovští obyvatelé z celého tehdejšího kolínského oberlandrátu, rozsáhlého území zahrnujícího bývalé soudní okresy Český Brod, Kostelec nad Černými Lesy, Kouřim, Kolín, Nymburk, Po­děbrady, Městec Králové, Kutná Hora, Uhlířské Janovice, Nový Bydžov, Chlumec nad Cidlinou, Čáslav, Golčův Jeníkov, Ledeč nad Sázavou, Dolní Královice, Habry, Německý Brod a Humpolec.

Lidé povolaní do transportů se museli shromáždit v chlapecké škole na Zálabí. Po třech dnech pobytu ve škole odjížděli z nedaleké zastávky Kolín-Zálabí. 5. června 1942 odvezl transport s označením AAb 744 židovských občanů z Kutnohorska a obcí kolínské­ho okresu mimo Kolín. Ještě téhož dne dojel do Bohušovic, odkud museli všichni pěšky dojít do Terezína. Transport AAc, sestavený převážně z židů z východní části kolínského oberlandrá­tu v počtu 724 lidí dojel do Terezína 9. června 1942. Třetí kolínský transport pod označením AAd, do něhož byli zařazeni převážně židovští obyvatelé z Kolína, měl v počtu 734 lidí dorazit do ghetta 13. června.

Čtěte také

V červnových dnech roku 1942 byly zároveň vyslány tři likvidační transporty na východ. V každém z nich bylo 1000 lidí. Transport AAh byl vyslán 10. června 1942 z Prahy, AAk 12. června z Terezína a AAi 13. června, rovněž z Terezína. Tak se stalo, že do tohoto třetího transportu AAi, byla po svém příjezdu do Bohušovic tentýž den nucena přestoupit většina kolínských židů. Jen nemnozí byli z tohoto likvidačního transportu vyloučeni a směli později odejít do Terezína.

Transporty z Kolína do terezínského ghetta i zmíněné transporty na východ se naneštěstí uskutečnily v době krátce po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Proto se pamětníci i někteří historikové domnívají, že se jednalo o součást represí následujících bezprostředně po atentátu.

autor: jvk
Spustit audio

Související