Arnošt Lustig: Kůstka, dívka z Prahy. Jímavý příběh o silné touze přežít a dočkat se konce války. Za každou cenu

31. květen 2022

Poslechněte si příběh patnáctileté židovské dívky, která se stane vojenskou prostitutkou, aby se vyhnula plynové komoře a přežila holocaust. Z Lustigova románu Krásné zelené oči − jediné české knihy nominované na Pulitzerovu cenu − čte Josef Vinklář. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání. Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Účinkuje: Josef Vinklář
Připravila: Lenka Kolářová
Režie: Lída Engelová
Natočeno: v roce 1993
Pořad není vhodný pro děti a mladistvé.

Arnošt Lustig vydal Krásné zelené oči na začátku milénia. V české literární produkci kniha zapadla. Ale hned po vydání v zahraničí získala obrovský čtenářský ohlas i nominaci na Pulitzerovu cenu v roce 2003. Český rozhlas četbu natáčel exkluzivně z autorova rukopisu v devadesátých letech. Režisérka Lída Engelová obsadila pozoruhodného Josefa Vinkláře.

Dívka s krásnýma zelenýma očima

Příběh líčí osudy patnáctileté židovské dívky Hanky Kaudersové, přezdívané Kůstka. Ta se objevuje už v jedné rané Lustigově povídce. Vedle jeho ostatních ženských hrdinek je Kůstka nejmladší obětí nacistického světa plného ponížení, násilí a smrti. Po ztrátě pracovního místa v lékařské ordinaci stojí před rozhodnutím, zda se přidat k výběru dívek do polního nevěstince. Nebo neudělat nic a čekat na jistou smrt. Touha žít je silnější.

Ženské tělo jako válečná kořist

Kůstka se vydává při náboru prostitutek za árijku a přidává si o pár let navíc. Díky své kráse ve výběru uspěje. Zachrání se tím před jistou smrtí v plynové komoře, ale čeká ji nejhlubší ponížení a neskonalé utrpení fyzické i duševní. Za přežití platí i svým svědomím. Denně čelí otázkám, zda má vůbec právo žít, když všichni členové její rodiny byli zabiti. Zda je to hřích, že toužila zůstat naživu i za takovou cenu. Půdorys románu vymezuje setkání Kůstky se třemi klíčovými muži: dvěma nacisty („hodným“ a „zlým“) a rabínem, kterému se po válce Kůstka snaží své hrůzné zážitky sdělit, aby vůbec byla schopna žít dál.

Tehdy i dnes

Lustigova próza posluchače vtáhne napínavým příběhem, zároveň je úsporná a zdrženlivá, pokud jde o líčení fyzické a duchovní krutosti. Arnošt Lustig vydával prostřednictvím svých knih osobní svědectví o hrůzách holokaustu a druhé světové války. Příliš dlouho jsme se domnívali, že jde o záznam historie, která se nemůže opakovat. Je bolestnou dějinnou tragédií, že dnešek nás přesvědčuje o opaku. Románová fikce v podstatě paralelně ožívá v realitě ruské války na Ukrajině.

Lustig dal Kůstce, když stála na rampě v Osvětimi, číslo 36. Stejné číslo měl v koncentráku i on sám. Jde o číslo symbolické. Podle židovské legendy spočívá svět na šestatřiceti spravedlivých, kteří o svém poslání nevědí…

V Četbě s hvězdičkou uvádíme pořad natočený v roce 1993 exkluzivně přímo z autorova rukopisu k připravovanému románu, který později vyšel pod názvem Krásné zelené oči. 

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Petra Hynčíková
Spustit audio

Související