Nachází štěstí v momentech, kterým se ostatní vyhýbají, říká dokumentaristka Linda Kallistová Jablonská o hrdince filmu Psí láska

28. leden 2021

Na rozhovor do vinohradského studia přiběhla dokumentaristka Linda Kallistová Jablonská ze šest kilometrů vzdálené čtvrti Střešovice, kde s rodinou žije. Ve Vizitce mluvila o aktuálním snímku Psí láska, ale také o svém boji za omezení umisťování dětí do kojeneckých ústavů. Tématu se věnuje jako filmařka i jako iniciátorka platformy Dobrý start.

Nekonečně bílé norské planiny, několik párů psů plemena husky a za ně zapražené saně. Na nich nad celou situací bdí musherka Jana Henychová z Jizerských hor – žena, která žije pro své psy a která se rozhodla, že s nimi absolvuje náročný, 1200 kilometrů dlouhý závod zvaný Finnmarkslopet. Jak to s Janou, jejími psy a severskými touhami dopadlo? Na film Psí láska, který o tom točila dokumentaristka Linda Kallistová Jablonská, se lze podívat přes on-line archiv České televize.

K tématu se dostala přes producenta projektu Pavla Berčíka, jenž se o závody psích spřežení neboli mushing dlouhodobě zajímá, a osud svérázné Jany Hanychové jí padl do oka hned z několika důvodů. „Jana je velice nekonvenční, nemá rodinu, tradiční okruh přátel, nejezdí na dovolenou do Chorvatska. Její život a poslání jsou psi. Je těžké s ní navázat přátelství, ale já mám ráda ji a ona má ráda mě,“ konstatuje režisérka. „Nalézá štěstí v momentech, kde by si ostatní řekli: fuj, tady je zima, tady nechci být.“

Z filmu Psí láska

Dobrý start je nade vše

Linda Kallistová Jablonská na sebe upozornila v druhé polovině nultých let, kdy natočila snímky Kupředu levá, kupředu pravá o členech levicového Komunistického svazu mládeže a pravicových Mladých konzervativců a Vítejte v KLDR. Materiál pořízený na zájezdu pořádaném cestovní kanceláří se jí do České republiky podařilo provézt jen díky součinnosti ostatních účastníků zájezdu, kteří jej poschovávali pod svými čepicemi. Za výsledný dokument ovšem v Praze od severokorejského zastupitelství dostala řádně vynadáno.

V roce 2016 natočila film V nejlepším zájmu dítěte, který se věnoval tématu existence kojeneckých ústavů a přechodné pěstounské péče. Snímek inicioval vznik otevřené platformy Dobrý start, který má společný cíl pomoci malým dětem z ústavů do rodin. I o této aktivitě mluvila Linda Kallistová Jablonská ve Vizitce detailně. V současné době se chystá do střižny s filmem, jehož téma s dobrým startem do života úzce souvisí. V průběhu deseti let sledovala tři dívky, které vyrostly ve výchovném ústavu pro děti a mládež v Počátkách a po dovršení dospělosti se musely postavit na vlastní nohy.

Spustit audio