Na pražské FAMU se bojuje o křeslo děkana

25. květen 2018

Právě v těchto dnech se rozhoduje o dalším vedení Filmové a televizní akademie múzických umění v Praze. Akademický senát FAMU navrhl odvolání současného děkana Holého.

10. května předložilo sedm z  devíti členů Akademického senátu FAMU dokument, který obsahuje 4 důvody, proč by mělo dojít k odvolání současného děkana. Podle něj Zdeněk Holý nerespektuje demokratické mechanismy akademické samosprávy, překračuje pravomoci děkana, manažersky selhává a nenaplňuje svůj volební program.

Rozdělená FAMU

Zdeněk Holý: Lepší filmy, lepší vědecké výsledky. FAMU chci řídit, aniž bych se dostal do kolotoče kompromisů

02313217.jpeg

Nový děkan FAMU se představuje. V nečekaně vzrušené a sledované volbě děkana Fakulty filmové a televizní Akademie múzických umění zvítězil bývalý šéfredaktor časopisu Cinepur, dramaturgický spolupracovník festivalů (Febiofest, Cinepur Choice, Academia film Olomouc) a filmový producent (např. Danielův svět) Zdeněk Holý.

„Škola je názorově a ideově rozdělena na dvě půlky, které budoucnost FAMU a některé kroky vedení vidí různým způsobem. Liší se i v hodnocení současného děkana Zdeňka Holého. Akademická obec FAMU čítá okolo šesti set lidí. Diskusi k našemu návrhu podepsalo přes sto padesát lidí. Jelikož účast ve volbách do akademického senátu bývá kolem padesáti procent, tak bych řekl, že značné části akademické obce přijde tento náš podnět v něčem relevantní,“ řekl ve vysílání ArtCafé Tomáš Janáček, současný student Katedry režie a místopředseda Akademického senátu FAMU.

Čtěte takéÚnor 2016: Hledá se nový děkan FAMU. Kandidáti na veřejné prezentaci neoslnili

Bývalý místopředseda Akademického senátu FAMU a student Katedry produkce Jan Syruček s Janáčkem nesouhlasí. „FAMU je jedenáct malinkých škol pohromadě – jedenáct různých kateder, které spolu existují. Tady v tom sporu, pokud to tak můžeme nazývat, se zjednodušeně můžeme bavit o dvou názorových stranách. Jedna část je pro odvolání pana děkana, ta druhá pro odvolání není - to není to samé, jako kdyby všichni děkana výslovně podporovali. Ale nevidí důvody k odvolání. Já u celospolečenských voleb, například krajských nebo do Sněmovny, taky nesouhlasím se všemi subjekty a osobami, které byly zvoleny. Ale myslím, že když člověk nebo jakákoliv institucionální orgán zasáhne tím největším možným způsobem, kterým může, tedy že někoho odvolá, že ho zbaví dané funkce, musí pro to mít zásadní a velmi významné důvody. V tomto sporu mě zatím senát nepřesvědčil, že by se děkan dopustil konkrétních pochybení nebo porušil vnitřních předpisy či zákon.“

Hledat nějakou křehkou naději, nebo smutnou jistotu, že se to nepovedlo?

Vít Janeček: Na FAMU – a asi i v celé společnosti – by mělo být více velkorysosti

Vít Janeček

Dokumentarista a filmový teoretik Vít Janeček po patnácti letech nedobrovolně odchází z FAMU.

Po uveřejnění návrhu na odvolání Zdeňka Holého se vedle vyjádření samotného děkana začala objevovat veřejná prohlášení a otevřené dopisy podporovatelů obou stran. Následovala interní i veřejná sezení včetně pléna akademické obce, na němž se sedm hodin projednávalo odvolání děkana. Člen pedagogické komory Akademického senátu FAMU David Jařab na ní mimo jiné prohlásil: „Já si myslím, že historická šance Zdeňka Holého spojit tuto školu tu byla. Mám pocit, že výsledkem je škola rozbitá a rozpojená… Je potřeba přijmout historii školy a nějakým způsobem se s ní smířit. Já mám pocit, že to je nesmírně těžký úkol, a vím, že Zdeněk Holý se o to pokusil. Přesto si myslím, že dnešní stav školy je výsledkem toho, že se mu to nepovedlo. Nevím, jestli je lepší hledat nějakou křehkou naději, nebo smutnou jistotu, že se to nepovedlo.“

Po mediacích navržených rektorem univerzity Janem Hančilem a předsedou senátu AMU Petrem Prokopem došlo k rozhodnutí, že v pondělí 28. května proběhne v odpoledních hodinách jednání Akademického senátu FAMU, které o návrhu na odvolání děkana finálně rozhodne.

Jaké jsou argumenty pro odvolání a pro setrvání Zdeňka Holého ve funkci? A co si myslí představitelé jednotlivých stran sporu o budoucnosti FAMU? Pusťte si celé ArtCafé a poslechněte si také rozhovor o výstavě Jordana Wolfsona v londýské Tate Modern, zhodnocení nového alba britských Arctic Monkeys a hudbu kapel, které budou brzy hrát na českých a moravských podiích a kterou vybral Ondřej Bambas.

Spustit audio

Související