Na Island se Sigur Rós

7. srpen 2008

Island, jeho příroda, moře, vítr, skály a ságy. To vše prý inspiruje snivou postrockovou skupinu Sigur Rós, která 19. srpna vystoupí v pražské Aréně HC Sparta Praha. Kapela představí zejména písničky z letošního alba Með suð í eyrum við spilum endalaust.Sigur Rós vznikli v roce 1994. Sigur v islandštině znamená vítězství a rós je růže. Sigur Rós se pak prý jmenuje sestra zpěváka skupiny Jónsiho, která se narodila ve stejný den, kdy se svými dvěma kamarády založil skupinu.

Ta debutovala temnou deskou Von (Naděje) - v roce 1997. Celoevropský úspěch se ale dostavil s nahrávkou Ágaetis byrjun (Dobrý začátek) z roku 1999. Je plná atmosférických, romantických, instrumentálně propracovaných skladeb. Ještě atmosféričtější, abstraktnější a dost možná nejtajemnější jsou ale skladby z alba, které nenese název - jen dvě závorky. Mezi ( ) můžete vložit cokoliv. Vokalista Jónsi zde zpívá v jazyce, který si vymyslel a jenž mu prý pomáhá při skládání písniček. Desku Takk... (Děkuji...) vydali v roce 2005. Je písničkovější a posluchačsky možná nejpřístupnější. Sigur Rós s ní objeli celý svět a mezi její fanoušky se zařadila celé řada hudebníků a celebrit - od Toma Cruise po Rage Against The Machine a Radiohead.

Název nového alba Með suð í eyrum við spilum endalaust znamená něco jako S broukáním v uších hrajeme pořád dál a dál. A písničky, který si na desce Sigur Rós pobrukují, jsou často velmi chytlavé, hitové, a také někdy mnohem stručnější, než jsme byli zvyklí.

Čajovnu o Sigur Rós vysíláme 14. srpna. Pořad připravil a uvádí Jaroslav Rudiš.

Spustit audio