Muzeum Zapadlých vlastenců v Pasekách

30. červenec 2010

V těsném sousedství svatováclavského kostela, ve kterém se o tomto víkendu konají Pasecké hudební slavnosti, se nachází Muzeum Zapadlých vlastenců.

Je sice napohled malé, ale návštěva v něm je velmi zajímavá: najdete tu expozici o životě v Podkrkonoší, názorně vám tu předvedou, jak se navlékaly korále na několik jehlic najednou, a také, jak se pracuje na historickém tkalcovském stavu. Najdete tu rovněž expozici věnovanou houslařství, protože právě z Pasek pochází věhlasná „Krkonošská houslařská škola". Některé části muzea jsou velmi vhodné i pro rodiče s dětmi - a zaujaly také kolegy Tomáše Černého a Pavla Ryjáčka. Na jejich reportážním výjezdu je provázela vedoucí muzea Andrea Bariaková.

Den v Pasekách nad Jizerou - Český rozhlas 3, Vltava

Začneme 31.července už v 10 hodin dopoledne, kdy v přímém přenosu vysíláme Pasecké Setkávání.

V místním kostelíku se totiž nejenom konají koncerty, ale každoročně se tu scházejí k debatě zajímaví lidé. Tentokrát slíbili účast klarinetista a vysokoškolský profesor Jiří Hlaváč, socioložka Jiřina Šiklová, violoncellista Marek Jerie a filozof Štěpán Špinka. Pozoruhodné osobnosti se ovšem - nenápadně a zprvu anonymně - pokaždé objeví i v publiku… Besedu bude moderovat Pavel Ryjáček, v hudebních předělech vystoupí pěvec Jiří Sulženko, mladá violoncellistka Marie Waldmannová a mladý kontrabasista Filip Waldmann, který nedávno získal angažmá u Vídeňských filharmoniků.

02109441.jpeg

Z Pasek vysíláme ale také Polední koncert, který tentokrát nabídne to nejlepší z Paseckých hudebních slavností letos i v minulých letech. Provázet budou Vojtěch Babka a Petr Kadlec.

Ve 13.00 hodin naváže hudebně publicistický pořad Vojtěcha Babky nazvaný „Javor je z Bosny a smrk z jižní strany Alp...". Dozvíte se v něm o tajemstvích českých houslařů - a ke slovu se dostanou i čeští houslisté, kteří na nástroje houslařských mistrů hrají, například Josef Suk či Pavel Šporcl.

02109443.jpeg

A v 16.30 se do Pasek nad Jizerou znovu vrátíme. Pod titulem Letní návštěva v kraji Zapadlých vlastenců vysíláme dvouhodinovou zvukovou pohlednici, kterou chystají Vojtěch Babka a Pavel Ryjáček. Slibují Listování starými kronikami v místní stylové chalupě, další reportážní vstupy z Památníku Zapadlých vlastenců, rozhovor s místní listonoškou a návštěvu typické vesnické pošty, dále ukázky z Raisova románu Zapadlí vlastenci, které budou číst Martin Růžek a Růžena Nasková, a řadu rozhovorů. Přijít slíbili herec Stanislav Zindulka, dokumentarista Pavel Štingl, výtvarnice Martina Špinková či sochař Ivan Jilemnický.

Spustit audio