Můj život s Bohuslavem Martinů. Česká televize chystá film ke 130. výročí narození významného českého skladatele

8. prosinec 2020

Režisér a spoluautor scénáře Jakub Sommer představuje hraný dokument Můj život s Bohuslavem Martinů, který je volně inspirován stejnojmennou knihou skladatelovy manželky Charlotty. Film vzniká v koprodukci s rakouskou televizí ORF a Nadací Bohuslava Martinů.

„O Bohuslavu Martinů bylo již natočeno mnoho dokumentárních filmů. Proto jsem si říkal, že aby to mělo smysl, bude potřeba to pojmout jinak, více moderně. Tvar, který se pokoušíme natočit, je spíše takové doku-drama. To znamená, že podle skutečných událostí rekonstruujeme různé situace z jeho života," vysvětluje režisér Jakub Sommer formu, kterou se rozhodl spolu s kreativním producentem České televize Jiřím Hubačem a scénáristou Lukášem Csicselym příběh slavného skladatele vyprávět.

Z natáčení filmu Můj život s Bohuslavem Martinů

Důležitou postavou příběhu je krom manželky Charlotty také Bohuslavův přítel a životopisec Miloš Šafránek, který se nešťastně zapletl s STB. Snímek začíná v 60. letech, tedy po smrti Bohuslava Martinů, a je prostřednictvím těchto dvou klíčových postav vyprávěn formou vzpomínek na společné zážitky. Používají k tomu i skutečné dobové fotografie a filmové materiály, kterých je však bohužel dochováno velmi málo. 

Z natáčení filmu Můj Život s Bohuslavem Martinů

V hlavní roli Bohuslava Martinů se diváci mohou těšit na herce Petra Stacha, kterého jako jeho manželka Charlotte doprovází Tereza Hofová a v roli Miloše Šafránka se objeví Ondřej Kavan. „Kromě toho, že jsou všechny tři hlavní herecké figury fyzicky podobné reálným postavám, jsou také herecky šikovní a role jim opravdu sedí," dodává režisér Sommer k hereckému obsazení.

Můj život s Bohuslavem Martinů se natáčí převážně v ateliéru, ale můžeme čekat i zinscenované úryvky ze slavných oper zasazené do historických kulis Národního divadla. Samotné natáčení bude probíhat až do léta 2021. Film bude hotov koncem příštího roku. Kdy ho uvede Česká televize nebo některý z rozjednaných zahraničních distributorů se teprve dozvíme. 

autoři: Tomáš Pilát , Martin Luhan , Monika Suchanková
Spustit audio

Související