Mozaika speciál k 90. výročí rozhlasu!

15. květen 2013

V pátek 17. května jsme odvysílali speciální vydání ranní Mozaiky věnované historii, současnosti a budoucnosti rozhlasu.

Pamětníci vyprávěli o rozhlasových začátcích, o prvním vysílání, o tom, jak se připravovaly zprávy nebo jaké soustředění vyžadoval první přímý přenos opery z Národního divadla. Úsměvné bylo také vědecké pojednání na téma škodlivosti poslechu rádia.

Reportážně jsme vás provedli současným zázemím – rozhlasovým archivem. Z reportáže se dozvíte, co všechno a jakým způsobem uchováváme a také o tom, jak se jako posluchači a zájemci můžete k archivním nahrávkám dostat. Hosty ranní Mozaiky byli například rozhlasový archivář Tomáš Bělohlávek a režisér Michal Bureš, který představil novou publikaci na téma 99 významných tvůrců rozhlasového dokumentu.

Inscenace Kočka na kolejích je rozhlasovým debutem režiséra Štěpána Pácla – také on byl naším hostem a to společně se zavedeným rozhlasovým tvůrcem – režisérem Alešem Vrzákem, který připravil premiéru dramatizace detektivky Nemesis.

A čím by rozhlasovou dramaturgii obohatili studenti? A poslouchají vůbec rozhlas? O tom jsme natáčeli v jednom pražském gymnáziu.

Z hudebního archivu jsme vybrali i unikátní nahrávky Symfonického orchestru Českého rozhlasu, který s jubilejním koncertem vystoupí v sobotu (18. května) na Pražském jaru.

Páteční ranní Mozaiku moderoval Petr Šrámek.

Záznam celého speciálu k 90. výročí rozhlasu najdete v iRadiu.

Spustit audio