Před 130 lety se narodil Michail Bulgakov. Mistra slov připomínáme na Vltavě premiérovou hrou i jeho nejvýraznějším dílem

Kdybyste měli vyjmenovat pět velikánů ruské literatury, s velkou pravděpodobností by se ozvalo i jméno Michail Bulgakov. Tak jako mnozí jeho souputníci ale zdaleka nezůstal jen za hranicemi své země, jeho tvorba se stala celosvětově proslulou. Na Vltavě si ji teď připomeneme u příležitosti 130. výročí autorova narození.

Program

  • 15. 5.
    Sobotní drama
    Maciej Wojtyszko: Bulgakov /PREMIÉRA/

  • 15. 5.
    Esej
    Michail Bulgakov: Dopis komunistické straně SSSR

  • 15. 5.
    Povídka
    Michail Bulgakov: Zápisky na manžetách

  • Od 16. 5.
    Radioseriál
    Michail Bulgakov: Mistr a Markétka

  • 16. 5.
    Povídka
    Michail Bulgakov: Dům číslo 13

Nelze pochopitelně při oslavách opomenout jeho nejkomplexnější a asi i nejznámější dílo Mistr a Markétka. Třídílnou adaptaci v roce 1988 zrežíroval Jiří Horčička s Ladislavem Frejem a Helenou Friedrichovou v titulních rolích.  

Vltava ale nachystala také premiérový titul. Bulgakov během své spisovatelské dráhy zažil nadšený obdiv, ale častěji nepřízeň, odmítnutí a pronásledování. Hra polského autora Macieje Wojtyszka sleduje jeho poslední dny perspektivou osudů jeho blízkých. Zatímco téměř slepý, fyzicky i duševně vyčerpaný autor dokončuje v zimě roku 1940 své největší dílo, právě Mistra a Markétku, jeho rodina a blízcí se pokoušejí nalézt způsob, jak rukopis ukrýt před zraky NKVD. V hlavních rolích se představí Zuzana Stivínová, Viktor Preiss, Marek Němec nebo Dana Černá.

Marek Němec při natáčení hry Šťastný Jim (2020)

Michail Bulgakov byl ovšem také velmi výrazným povídkářem. I tuto jeho polohu připomeneme. Víkendové odpolední Povídky budu patřit titulům Zápisky na manžetách v podání Davida Vejražky a Dům číslo 13., který načetl Stanislav Šárský.

A abychom ukázali všestrannost tohoto pozoruhodného autora, nabídneme v Eseji také jeho Dopis vládě SSSR vytvořený poté, co byl literárně odepsán. Onu všestrannost Michaila Bulgakova navíc v Mozaice probereme s jeho překladatelkou a tudíž velkou znalkyní – Alenou Morávkovou.

Klára Fleyberková

Nejnovější články