Mírová cena německých knihkupců pro Světlanu Alexijevičovou

3. červenec 2013

Letošní Mírovou cenu německých knihkupců, která je vždy udělována na závěr Frankfurtského knižního veletrhu, dostane běloruská spisovatelka Světlana Alexijevičová. Upozornila na sebe texty k tématům, které by běloruská vláda raději spolu s oběťmi navždy pohřbila – především k Černobylu a válce v Afghánistánu.

Autorka, která vystudovala novinařinu, vyvinula pro své texty novou techniku literární koláže. Vedla rozhovory se stovkami lidí, se svědky historických katastrof, o kterých zamýšlela psát. Svůj způsob psaní objasnila už před lety (1998) při udělení jiné německé ceny na Lipském knižním veletrhu: „Z tisíce hlasů a epizod našeho každodenního života a bytí, ze slov a z toho, co se skrývá za nimi a mezi řádkami, z toho všeho sestavuji realitu, vlastně ne realitu, protože realita je nerozpoznatelná, dávám dohromady spíš představy a obrazy.“

Řadu knih, kterou Alexijevičová napsala k tématu druhé světové války, atomové katastrofy v Černobylu a padlých ruských vojáků v Afghánistánu, nazvala Historie rudého člověka. Její texty dokumentují téměř bez výjimky tragické osudy a lidská neštěstí. V Německu je Alexijevičová označována za Solženicinův ženský protějšek. Ve své nedokončené práci Rudé kolo pátrá Solženicin po příčinách katastrofického vývoje Sovětského svazu – tedy stejné téma jako u oceněné autorky. Jak Solženicin tak i Alexijovičová opustila svůj domov. Žila v Paříži, Stokholmu i Berlíně, ale v roce 2011 se vrátila.

Přestože její knihy v Bělorusku nevychází, přestože je její telefon odposloucháván a přes zákaz veřejného vystupování. Spisovatelka nedávno v rozhovoru pro německý rozhlas řekla, že by ráda psala knihy o lásce, o stáří, a o smrti. Ráda by také psala o sociálních problémech, které ji dnes velmi zajímají. Místo toho píše o rudých lidech. Tvrdí, že v její zemi vlastně stále ještě žijí v lágru. A jejich jedinou zbraní jsou slova. Mírová cena německých knihkupců je udělována od roku 1950 a je dotována 25 tisíci eur. Loňským nositelem byl čínský spisovatel Liao I-wu. Letos v květnu Liao přijel do Česka jako host veletrhu Svět knihy.

autor: Eva Novak
Spustit audio