Miroslav Krleža: Léda

Komorní hra chorvatského dramatika Miroslava Krleži Léda se odehrává v průběhu jedné noci v roce 1925. V Krležově dramatickém díle ji lze vnímat jako předehru k rozsáhlé dramatické fresce o historii významného rodu Glembayů.

V karnevalové atmosféře nočního Záhřebu, v salonech svých honosných sídel před nás předstupují postavy z takzvané lepší společnosti, které zabíjejí svůj čas v prázdných konverzacích a život naplňují prázdnými vztahy a intrikami.

Ve hře, která měla světovou premiéru v roce 1930, předložil Krleža divákům nelítostný a ironický obraz soudobých společenských elit, které si nedokázaly podržet hodnoty, na nichž byla založena vznešenost i majetek jejich rodů. Svým jednáním ve veřejné i soukromé sféře jen přispívají k mravnímu i ekonomickému rozkladu společnosti, jež po pouhém desetiletí vyvrcholí nastolením fašistického režimu.


Osoby a obsazení: Oliver Urban (Eduard Cupák), Aurel (Josef Somr), Klára (Jaroslava Adamová), Klanfar (Josef Vinklář), Melita (Jiřina Jirásková), Fanny (Gabriela Rittichová) a další

Autor: Miroslav KrležaPřeklad: Irena WenigováRozhlasová úprava: Irena Wenigová a Josef HlavničkaHudbu složil: Vladimír TrucDramaturgie: Josef HlavničkaRežie: Jan Lorman

Natočeno v roce 1983.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio