Milokraj: Folklor Goes Jazz

6. srpen 2014

Folklor Goes Jazz, tak se jmenuje aktuální projekt skupiny Milokraj. Začíná právě dnes v Tišnově, zítra se uskuteční ve Znojmě, v pátek v Břeclavi a vyvrcholí 8. srpna v rakouském Poysdorfu.

Skupina Milokraj uspořádá sérii dílen, ve kterých se spolu s regionálními hudebníky pokusí o propojení jazzu, folklóru, world music i popu. Lektory dílen, které budou probíhat vždy dopoledne a odpoledne, jsou členové skupiny Milokraj, vesměs renomovaní hudebníci: zpěvačka a hráčka na quatro Marta Töpferová, basista Tomáš Liška, kytarista David Dorůžka, houslista Stano Palúch a cimbalista Marcel Comendant.

Dílny vystřídají večerní koncerty, na kterých skupina Milokraj představí kolekci autorských písní Matry Töpferové a Tomáše Lišky, vycházejících z kořenů domácí lidové hudební tradice a ovlivněných jazzem, world music a soudobou hudbou. Texty vybírali z poesie Anny Hodkové, Věry Provazníkové, Rity Erben a tři napsala Marta Töpferová.

Ta spolupracuje s Tomášem Liškou přes pět let. Během té doby uspořádali řadu společných koncertů, podíleli se na různých projektech. Významným mezníkem této spolupráce je album autorských písní inspirovaných českým a moravským folklórem, jazzem i world music, které natočili loni se skupinou Milokraj. Jejich projekt poutá pozornost doma i v zahraničí.

V odpolední Mozaice zazní výběr z těchto skladeb: Jabloň zapomnění; Laštověnko, kam to letíš; Aby mě miloval; Na vysoké hůrce; Modrá noc a Na lipovej stráni.

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio