Milí moji

10. červen 2004

Dnes večer v 19:30 vystoupí ve velkém sále Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí Dagmar Voňková-Andrtová. Koncert se koná v rámci cyklu Rebelující dámy české hudby. Součástí koncertu bude i křest právě vydávaného dvoj-CD s názvem Milí moji, které v těchto dnech vychází u nakladatelství Indies Records. Je na něm zachycena tvorba interpretky od roku 1976 a dosud nevydané live skladby, nechybí ani bonusové singlové nahrávky.

Kytaristka a zpěvačka Dagmar Voňková-Andrtová už ve svých folkových počátcích v 80. letech zaujala publikum a odborníky svým typickým a zároveň nevšedním uměleckým projevem. Coby samouk ve hře na kytaru se vlastním hledáním přiléhavého hudebního výrazu ke svým písním zcela samostatně dobrala originálního zvuku, k němuž neortodoxně využila všechny myslitelné prostředky: hrála na kytaru pěstí, dlaní, smyčcem, škrábala nehty po strunách, křížila a proplétala ruce. Od té doby překročila tvorba D. V.-Andrtové hranice čistě folkové hudby, ale její inspirace, vzešlé mnohdy intuitivně z ducha původních lidových balad, korespondují i se současným zájmem o etnické kořeny a lokální tradice hudebních projevů. Už ve druhé polovině 80. let proto nadchla folkové publikum při svých vystoupeních na festivalech v Dánsku a v Rakousku a i v dalších letech sklízela významné úspěchy na četných koncertech a nejrůznějších festivalech world-music v řadě evropských zemí i v Japonsku. Andrtová zpívá i dnes své písně s hlubokou přesvědčivostí a její suverénní kytarový doprovod doplní svou hrou další z legend české hudby, kytarista Radim Hladík. Kromě koncertování a nahrávání složila Andrtová hudbu k několika divadelním představením.

Dagmar Voňková-Andrtová

Na dnešním koncertu kromě již zmíněného Radima Hladíka vystoupí jako host i zpěvačka Ridina Ahmedová, která se v současnosti prezentuje vokálními skladbami. V roce 2003 se poprvé představila v klubu Roxy se svou vokální performancí Hlasokraj, podílela se rovněž na zvukové podobě několika tanečních představení v Divadle Alfred ve dvoře.

Koncert pořádá agentura Taktika Muzika ve spolupráci s Městskou knihovnou v Praze. Vstupné je 150 Kč, pro čtenáře Městské knihovny a členy Klubu Vltava 100 Kč.

autor: dw
Spustit audio