Milena Jesenská: Eseje

6. březen 2020

Eseje z rozsáhlého Výboru z díla prvorepublikové novinářky Mileny Jesenské, která dnes ve světě patří k nejznámějším osobnostem české kultury. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Vybrané texty se věnují „drobným“ všednodenním jevům a společenským typům (Děti, Dáma, Nový velkoměstský typus), ale některé reagují i na zlomové události (krize, nezaměstnanost a stávky dělníků 1933, anšlus Rakouska a zhroucení středoevropské demokracie). Z díla se vyjevuje osobnost Jesenské, ženy zakořeněné v tradici a směřující od moderny k avantgardě, aristokratky ducha nepodléhající výkyvům módy (Dáma), přesto však ženy s velmi „moderními“ liberálními názory a silným etickým, estetickým i sociálním cítěním. Texty prozrazují leccos o Jesenské životě a myšlení, drobná příhoda o žebračce (Děti) je například také vzpomínkou na Franze Kafku.

Účinkuje: Anita Krausová
Připravil: Vojtěch Bárta
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2017

Eseje vybrané z rozsáhlého Výboru z díla, který vyšel v nakl. Torst pod názvem Křižovatky v roce 2016, zařazujeme chronologicky. Takto je ve zkratce postižen i určitý vývoj – od spíše mikrokosmických společenských úvah dvacátých let k větším politickým textům let třicátých.

autoři: Vojtěch Bárta , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio