Milé příběhy o rodinné komunikaci

24. leden 2008

Nejčerstvější kniha Michala Viewegha je pozoruhodná již tím, jak se do struktury textu promítá jeho dvojdomé určení. Adresována je dětem i dospělým, přičemž pro děti jsou pasáže tištěné černě, ty s modrými písmenky jsou pro odrostlejší. Tedy hlavně pro rodiče, jak je ostatně zřejmé i z titulu knihy Krátké pohádky pro unavené rodiče.

Samozřejmě, že kniha potěší i tety, strýčky a chůvy. S babičkami a dědečky si již tak jistý nejsem. Některé její stránky jsou totiž v souvislosti s jejím jinak velmi zdařilým výtvarným řešením vytištěny na tmavém barevném podkladu, a to pak mají slabší oči problém písmenka přečíst. Jinak jsou ale pro prarodiče příběhy v knize obsažené stejné zábavné a poučné jako pro jejich vnoučata. Nejedná se totiž o pohádky, jak tvrdí titul, nýbrž o historky z každodenního života táty, mámy a jejich dvou malých holčiček, což často bývá i pro dědečky a babičky (vím z vlastní zkušenosti) látka plná vzrušujících nepochopitelností.

0:00
/
0:00

S pohádkami mají tyto úsměvné vícevrstevné příběhy vlastně společné jen to, že v nich lepší vítězí nad horším. Krystalické zlo v podobě draků, ježibab či trollů zde přítomno není. (Mohl by si ostatně autor v dnešní postmoderní době dovolit operovat takovými "silnými" pojmy, jako je dobro a zlo?) Ve světě zmíněných čtyř hrdinů zastupuje ono "horší" například malý protivný skřítek, který vloží do tatínkova svetru dlouhé vlasy nějaké neznámé Zlatovlásky. Ale ani ten skřítek není, jak pochopíme z gesta maminky, která dobře zná jeho manýry i míry - pohádkový. Pohádkové ostatně nejsou ani některé manýry děvčátek. Není divu, že před nimi jednoho rána tatínek uteče až na střechu a dospává na kominické lávce. Tatínek dělá i jiné legrační kousky. Však je to také populární herec. Maminka je lékárnice, toho času v domácnosti, a zatímco tatínek je vtipný a vynalézavý, maminka pokaždé najde nějaký dobrý lék na ztišení následků jeho invence.

Michal Viewegh

Tím nejpodstatnějším, oč v těchto příbězích jde, je rodinná komunikace. Neprobíhá vždy hladce, pokaždé je ale intenzivní. Její průběh bude děti bavit neméně než ty, kteří jim o ní budou číst. A navíc - jak čtenář, tak jeho dětský posluchač si nad knížkou uvědomí, že soužití s bližními si žádá nejen "investovat" srdce, ale také rozum.

Michal Viewegh, Krátké pohádky pro unavené rodiče, nakladatelství Druhé město (2007), 72 stran

autor: Bronislav Pražan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.