Milada Blekastadová píše

5. listopad 2012

Severský rok v prvním listopadovém týdnu věnujeme dopisům české literární historičky a překladatelky Milady Blekastadové, které posílala z Norska spisovateli Ludvíku Vaculíkovi až do své smrti v roce 1968. Pětidílný cyklus s názvem Milena Blekastadová píše naladíte na Českém rozhlase 3 - Vltava od 5. listopadu vždy ve 12.50.

V roce 1968 vyšel v Norsku román Ludvíka Vaculíka Sekyra v překladu Milady Blekastadové. Tato žena byla vnučkou proslulého nakladatele Topiče, provdanou v Norsku za malíře Blekastada, o hodně staršího, s nímž měla sedm dětí. Nebyla emigrantkou, směla jezdit do Čech, ale nesměla disponovat rodinným majetkem, z něhož nejnápadnější je Topičův dům, kde sídlilo nakladatelství Československý spisovatel.

Kolem Sekyry se rozběhla a čtyřicet let vydržela korespondence mezi Miladou Blekastadovou a rodinou Ludvíka Vaculíka, v níž norská bohemistka, odbornice na J.A.Komenského, reflektuje z dálky události v Norsku i v Čechách, zejména literární. Z těch je nejslavnější udělení Nobelovy ceny Jaroslavu Seifertovi v roce 1984. Milada Blekastadová byla v roce 1997 vyznamenána prezidentem republiky Václavem Havlem Medailí za zásluhy.

Z komentářů, kterými adresát Ludvík Vaculík doprovodil dopisy Milady Blekastadové připravil pořad Ondřej Vaculík, ukázky z dopisů čte Alena Zemančíková.

Spustit audio