Michel Tournier: Strom a les

9. říjen 2007

Francouzský prozaik a esejista, člen Goncourtovy akademie od r. 1927, Michel Tournier (nar. 1924 v Paříži) vystudoval práva a filozofii. Začínal v rozhlase, později pracoval jako nakladatelský redaktor, živil se publicistikou. Píše povídky, eseje, romány, za něž získal řadu cen: např. r. 1967 cenu Francouzské akademie za román Pátek, aneb Lůno Pacifiku, r. 1970 Goncourtovu cenu za román Král duchů.

V knize Chvalořečení (fr. 1999, česky 2007) shromáždil Tournier dvaaosmdesát svých esejistických textů na nejrůznější témata - jeho zdánlivě disparátní krátké texty na téma přírodních jevů, historických událostí, velkých osobností, ale i způsobu chůze protinožců či Svatého Ludvíka nebo Tří králů jsou originálním způsobem prokládány zajímavými fakty a vytvářejí pestrou mozaiku překvapivého světa, který zaujme každého, kdo dokáže neotřele vnímat.

Z Tournierových esejů jsme vybrali text o fenoménu les: nepřekvapí, že autor se zabývá jak přírodní tváří hvozdů, tak jejich odrazem v literatuře. Z překladu Věry Dvořákové připravil Petr Turek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.