Michael & Joseph Haydn: Horn Concertos

1. listopad 2018

Nová nahrávka souboru Haydn Ensemble s jeho uměleckým vedoucím Martinem Petrákem a hosty – hornistou Přemyslem Vojtou a trombonistou Fabricem Millischerem. Poslechněte si recenzi Milana Bátora.

(…) Na nové nahrávce souboru Haydn Ensemble se sešly kompozice dvou bratří: mladšího Michaela a o pět let staršího a mnohem slavnějšího Josefa Haydna. (…) Slavnější a aktivnější Josef prý byl povahově vyrovnanější, zatímco o mladším Michaelovi kolovaly historky, že má sice větší talent, ale současně i různé nešvary. (…) Ať tak, či onak, nové album souboru Haydn Ensemble přináší vzácnou možnost slyšet a porovnat skladby obou bratří, cenné je rovněž to, že se jedná o instrumentální koncerty s identickým sólovým nástrojem. (…) Přemysl Vojta hraje hudbu bratří Haydnů flexibilně jak v dynamice, tak ve volbě temp. Pohrává si s artikulací, melodické ozdoby v podobě trylků jsou lehké, zvuková škála jeho moderního nástroje zahrnuje sametové rejstříky i drsnější barvy ve fortissimo. Na nahrávce také hraje trombonista Fabis Milišer a jeho spolupráce s Vojtou a Haydn Ensemble je velkou radostí. Společná energie, dvorná dynamika v předávání tématu a vzájemná motivace o vytvoření kompaktní zvukové stopy je zjevná z každého tónu i fráze. (…)

Nahrávka vyšla u labelu CAvi-music.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.