Matt Berry je nejvtipnější britský herec, humorné hudbě se ale vyhýbá

1. červen 2021

Komik Matt Berry se kromě práce před kamerou věnuje i skládání hudby. A není to žádný hudební humor: čekejte spíš psychedelické kytary, pastorální folk nebo ambient.

V českém prostředí je herec Matt Berry známý hlavně jako sexem posedlý dědic společnosti Reynholm Industries v britském sitcomu IT Crowd nebo aktuálně jako (opět sexem posedlý) upír v seriálu What We Do In The Shadows. Za pozornost stojí i britcomy The Mighty Boosh nebo Garth Marenghi's Darkplace.

Berry ale často mluví o tom, že nejblíž má k hudbě: fanoušek Led Zeppelin, ABBY a Mikea Oldfielda si vydával vlastní nahrávky už v devadesátých letech, teprve v poslední době se ale o jeho hudební tvorbě začíná mluvit téměř stejně intenzivně jako o jeho komediálním herectvím. A Berry si to zaslouží – jeho hudba je sice pevně ukotvená v minulosti a vychází z inspiračních zdrojů folku přelomu šedesátých a sedmdesátých let, případně dnes už zapomenutého progresivního rocku, ale díky nadhledu a Berryho talentu psát chytlavé melodie je relevantní i dnes.

A často přináší i překvapení. To když se Matt Berry rozhodne opustit chytlavé psychedelické kytary a místo toho začne komponovat dlouhé instrumentální opusy na pomezí ambientu a library music. Matt Berry má aktuálně na kontě novou desku The Blue Elephant, v ArtCafé jsme ale prozkoumali všechny jeho hudební polohy.

Pořad připravil: Jiří Špičák
Spustit audio

Související