Skladatelka Caterina Barbieri cedí emoce přes syntezátory

20. duben 2021

Caterina Barbieri na jaře přišla s nestandardní deskou Fantas Variations, která přináší soubor zdánlivě nesouvisejících variací na jednu z jejích starších kompozic.

V Berlíně usazenou italskou skladatelku Caterinu Barbieri jsme mohli dvakrát vidět i v České republice – v roce 2019 během vystoupení na kutnohorském festivalu Creepy Teepee a později na pražském Lunchmeatu dokázala, že zdánlivě archaický zvuk modulárních syntezátorů může do současné elektronické kompozice přinést originální uchopení formy a zároveň i pořádnou dávku intenzivních emocí.

Caterina Barbieri na Creepy Teepee 2019

Caterina Barbieri přitom od začátku kariéry pochybovala, jak se ke kompozici postavit. Měla totiž v minulosti pocit, že když nechá příliš mluvit svoji intuici, nebude působit profesionálně. Jakmile se ale otevřela vlastním pocitům, začala si modelovat vlastní hudební jazyk. Jeho základním stavebním kamenem je modulární syntezátor, ráda ale experimentuje i s jinými instrumenty.

Chuť experimentovat skladatelka dokazuje třeba i na své aktuální desce Fantas Variations, na které umělci jako Kara-Lis Coverdale nebo Kali Malone přepracovávají právě ve spolupráci s Caterinou Barbieri jednu z jejích starších skladeb. Ukazují tím, že i když je výchozí materiál stejný, výsledky další práce s ním můžou být tak rozdílné, že nakonec obývají úplně jiné sonické světy.

Jak spolu komunikuje saxofon, elektrická kytara, varhany a modulární syntezátor? Poslechněte si celý díl hudebního ArtCafé s Jiřím Špičákem.

Pořad připravil: Jiří Špičák
Spustit audio

Související