Mateusz Pakuła: Miky Mistr DJ

27. květen 2014

Jedním z výrazných okamžiků letošního Polského roku na Vltavě je uvedení české premiéry hry nejmladšího polského dramatika Mateusze Pakuły. Jeho lehce surrealistická, obrazivá a citacemi opředená hříčka s názvem Miky Mistr DJ českému posluchači představí současnou dramatiku ze země našich severních sousedů, a udělá to se vším dobrým i špatným, co s sebou tento způsob života i psaní přináší.

Hlavní hrdina příběhu, pětadvacetiletý Miky je výrazný především tím, že se celou dobu nudí. Jeho rozhodování je plytké, nemotivované, válka na východě či hladomor v Africe jsou mu nejspíš úplně jedno, názor zřejmě nemá ani na vlastní život a jeho případné směřování. Miky zkrátka je, přežívá, namísto soustavného hledání se soustředí na kratší tratě, na jejichž konci celkem pravidelně bývá rozčarování a znovu se dostavující pocit nudy.

Do tohoto výrazně nedramatického života však tu a tam probleskuje jakýsi zápal, který Mikyho vždy nakrátko pohltí a určí směr jeho nejbližších dní či hodin. Z Mikyho se tak z ničeho nic stává obdivovatel poezie či milovník starších, o mnoho starších dam.

Jednoduchost, se kterou hlavní hrdina příběhu mění své zájmy, ale která především ovládá jeho sexualitu, není ničím jiným než autorovým holdem dnešní povrchnosti, morální vyprázdněnosti a trapnosti, se kterou se všichni běžně pokoušíme žít.

03125845.jpeg

Jejím vrcholem pak je Mikyho krátkodobá záliba v pedofilii, jeho snaha tuto deviaci prosadit jako cosi normálního a proslavit se díky ní v televizi. Mikyho tak pouhý pocit životní nudy dožene do míst, která už není možné obhájit pokrčením ramen a do hry tak přivádí téma silné, současné a přitom ani trochu jednoduché.

Svět podle Mikyho (a jeho matky)

Pakuła však nemá ambice moralizovat či ohromovat hraničními situacemi, Miky Mistr DJ je především hrou plnou sarkasmů a banalit, které – vršeny na sebe – dávají vzniknout malé mazanici dnešního světa, ten se odehrává před obrazovkou počítače či v naší představivosti, zatímco se díváme na televizi.

03125843.jpeg

Stereotypem je například i Mikyho matka (v podání vynikající Zuzany Slavíkové), která přes veškerá moudra o Mikyho životě nakonec v jediném zaváhání dává jasně najevo, že svého syna vůbec nezná.

I přes některé štiplavosti (recitační soutěž v koncentračním táboře, již zmíněná obhajoba pedofilie ústy hlavního hrdiny) nás autor po celou dobu velmi jemně ale přesvědčivě manipuluje, nechává na pochybách, zda vůbec něco takového může být myšleno vážně. A jistě, ani není. Tedy do té doby než...

Hru Miky Mistr DJ Pakuła publikoval v roce 2008. Pro Český rozhlas ji přeložila jeho blízká spolupracovnice, režisérka Eva Rysová. V rozhlasové verzi se v roli Mikyho představí Jiří Suchý z Tábora, jeho matku ztvární již zmíněná Zuzana Slavíková, přítelkyni Agátu Vladimíra Včelná. V dalších rolích účinkují Jan Kolařík, Ivana Plíhalová, Naděžda Chroboková-Tomicová, Robert Mikluš, Petra Bučková, v rozhlase debutující Tereza Lexová a další. Role Mikyho přítele Casanovy se s velkým přehledem chopil zkušený brněnský herec Michal Isteník.

03125842.jpeg

V rozhlasové adaptaci si zahrály i děti ze ZUŠ Žerotín v Olomouci. Nejmladšímu z nich bylo deset let.

Režisér Tomáš Soldán a zvukový mistr Zdeněk Prchlík se přitom snažili při natáčení tematizovat i technickou stránku věci – kromě naživo snímaného „skajpování“ či dialogů pronášených při sledování televize, se rovina médií a jejich snadného zneužití do hry dostává také skrze scény, které realizátoři natáčeli na videokameru. Vzniká tak neobvyklý a méně očekávatelný kontakt posluchače s mediálním prostředím (které si často můžeme udělat doma, za zataženými žaluziemi).


Účinkují:Jiří Suchý, Zuzana Slavíková, Vladimíra Včelná, Michal Isteník, Jan Kolařík, Ivana Plíhalová, Naděžda Chroboková-Tomicová, Robert Mikluš, Petra Bučková, Tereza Lexová a další

Autor: Mateusz PakułaPřeklad: Eva RysováRežie: Tomáš SoldánZvukový mistr: Zdeněk Prchlík

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.