Martin Strakoš: Z určitého pohledu je to město hnusné

3. květen 2019

Historik architektury, památkář a „Ostravský chodec“ Martin Strakoš bydlí ve Svinově nedaleko železniční tratě.

Strakošové jsou starý svinovský rod, žili jsme tady už v době, kdy Svinov byl půvabnou vesničkou, která s průmyslovou Ostravou neměla nic společného, říká Martin Strakoš, kterému se kolegové kdysi divili, že se chce věnovat památkové péči ve městě plném továren a dolů. Nejenom pěkná řádka knižních titulů, jež Martin Strakoš věnoval Ostravě, dokazuje, že jeho volba byla správná.

Ostrava

Je přesvědčen, že kdo chce Ostravu poznat, měl by se nad městem nejdříve proletět. Z leteckého pohledu je totiž jasné, jak malá část území města je obydlena. Zbytek tvoří lesy, louky a samozřejmě průmyslové areály, které se dnes stávají největším pokladem Ostravy a lákadlem pro turisty. Ještě nedávno si nikdo nedovedl představit, že by opuštěné tovární a důlní komplexy mohly znovu ožit. Nikdo neměl dostatek fantazie, nikdo neznal podobné příklady ze zahraničí, vzpomíná Martin Strakoš. A přece se představa, které se většina vůbec bála dopustit, stala skutečností. Podařilo se to na několika podstatných místech jako je Dolní oblast Vítkovic, Důl Michal nebo Důl Anselm, ale stále je to exkluzivní záležitost, není to běžné, upozorňuje dále.

Důl Michal

Martin Strakoš vnímá architekturu v kontextu doby, píše o budovách jako o bytostech, zajímá jej, co všechno zažily, co se v nich a kolem nich dělo, jací byli lidé, kteří do nich vdechli duši a dali jim tvář. Právě tyto okolnosti tvarující město se dovídají vděční účastníci komentovaných procházek městem, které Martin Strakoš před lety jako první začal v Ostravě pořádat. Lidé byli lační dovědět se něco o místě, kde žijí, říká a přidává vzpomínku na svou první architektonickou výpravu. Když jsem přišel na Prokešovo náměstí před radnicí, myslel jsem, že se tam shromáždili fanoušci Baníku, jenž hrál tehdy na nedalekých Bazalech. Pak jsem ale pochopil, že zápas už dávno začal. Ta stovka lidí nejrůznějšího věku, to nebyli fotbaloví fandové, ti čekali na mne. Připadal jsem si tehdy jako táborový řečník, usmívá se Martin Strakoš.

My jsme se rozhodli, že Ostrava je krásná, dodává v závěru svého vyprávění v souvislosti se svými aktivitami v Okrašlovacím spolku Za krásnou Ostravu historik architektury a památkář Martin Strakoš, mimo jiné také autor pábitelských esejí s názvem Ostravský chodec.

autor: ele
Spustit audio