Martin Ryšavý: Cesty na Sibiř. Autobiografický příběh mladého muže, který rezignoval na vědeckou kariéru a vydal se do Ruska

Z dobrodružného a do značné míry autobiografického románu o zrání mladého muže na osudových cestách za kočovníky a šamany na Dálný východ čte Martin Stránský. Kniha byla roku 2009 oceněna Magnesií Literou. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Martin Stránský
Připravila: Petra Hynčíková
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2009

Cesty na Sibiř zachycují osudy mladého muže od listopadového převratu po současnost. Vystudovaný biolog a scenárista se vydává na cestu, která paradoxně příliš nesouvisí s místem, kam míří (i když s lidmi na Sibiři navazuje velmi silné osobní vztahy). Jeho cesta je dvousměrná. Opouští jednak své privátní nedořešené problémy a zároveň putuje ke svému ryzímu já. Během sibiřských cest se běžně setkává se smrtí. Rodí se zde také velký a uchvacující příběh jeho fatálního a bezvýchodného vztahu s Angelou.

V ohrožení, v náročných situacích a sbližování se s jiným světem se autorovi ukazuje smysl života: nalézá mír, vyrovnanost a odvahu. Cesty na Sibiř jsou románem o možnostech rozporuplného a složitého člověka přesáhnout sám sebe pomocí velké Cesty, která ho proměňuje a formuje.

Spustit audio

Související

  • České léto na Vltavě

    Ve vysílání nabídneme například výběr z povídek Josefa Škvoreckého, Franze Kafky či Jaroslava Haška, hry Václava Havla či Pavla Kohouta.