Martin Hybler, skladatel

21. leden 2016

Skladatel a klavírista Martin Hybler absolvoval skladbu na Pražské konzervatoři u Bohuslava Řehoře.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Současně se věnoval i studiu dirigování u Miroslava Košlera. Na Akademii múzických umění v Praze byl žákem Václava Riedlbaucha a Ivana Kurze. Absolvoval také stáž na Hochschule für Musik v Hamburku a mezinárodní letní kompoziční kurzy v Rakousku u skladatele Nigela Osborna.

Píše skladby nejrůznějšího nástrojového seskupení určené jak pro koncertní pódia, tak pro divadlo a film. Pro svou stylovou všestrannost a melodický cit je vyhledávaným aranžérem. Upravuje a instrumentuje skladby starých mistrů i populární hudbu a jazz a jeho díla jsou hrána a premiérována na mezinárodních festivalech doma i v zahraničí. Vybírali jsme z nahrávek Hyblerových skladeb, ale host rovněž živě zahrál na klavír.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.