Marta Töpferová, tentokrát s Lucií Pulido

21. květen 2012

Marta Töpferová, česká zpěvačka žijící v New Yorku, která se ve světě prosadila vlastním, španělsky zpívaným repertoárem, u nás koncertuje poměrně často, ale její kamarádku i kolegyni Lucii Pulido, s níž často sdílí podium, u nás prakticky neznáme.

Ta je sice z Kolumbie, ale se svojí českou společnicí má mnoho společného. Žije v New Yorku, své spoluhráče tedy může vybírat z těch nejlepších hudebníků, jimiž tato hudební metropole disponuje. V kontextu latinskoamerické hudby si vytvořila zcela unikátní styl, na domácí půdě v Kolumbii Lucia Pulido běžně vyprodá sál pro tisíc lidí. S Martou Töpferovou právě chystá české turné i workshopy, a obě zpěvačky budou společně hosty pondělní Čajovny Petra Dorůžky 21. května.

Lucia Pulido čerpá z hudby kolumbijských plání, konkrétně z "cantos de vaquería", tedy písní kolumbijských kovbojů. Výsledkem je hudba plná tajemství, napětí, kontrastujících ploch, která by skvěle zapadla do katalogu značky ECM. "Původně to jsou pracovní písně, součást denního života, v mém podání se tedy změní jejich kontext," vysvětluje zpěvačka. "Zajímalo by mě, co by řekl někdo z těch kovbojů, kdyby slyšel zpívat mě. Ten původní tvar je vlastně systém přesně definovaných zvukových signálů. Když se kráva dojí, je nutné ji uklidnit, třeba jí něco zazpívat. Když se stádo přesunuje z jedné pastviny na druhou a jedna kráva uteče, je potřeba zvolit správný druh výkřiku, aby se chyba napravila. Dnes ta tradice vymírá, krávy cestují velkými náklaďáky."

Spustit audio