Marseille 1940 - křižovatka osudů

11. září 2013

Dokument Michala Lázňovského zavedl do Marseille roku 1940. Sledovali jsme v něm příběh mladého Američana, který tehdy přicestoval na jih Francie, aby po porážce Francie nacistickým Německem pomohl do USA uprchnout pronásledovaným intelektuálům z Evropy. Dokument jsme vysílali ve středu 11. září ve 21:45 na stanici ČRo Vltava.

V létě 1940 přicestoval do Marseille nenápadný mladý Američan se seznamem asi 200 významných kulturních osobností, jejichž život byl po pádu Francie bezprostředně ohrožen. Jmenoval se Varian Fry a za jediný rok nakonec před nacisty zachránil nejméně 2000 osob. Nebyl ale sám.

Marseille 1940 se stala "hvězdnou hodinou" řady lidí, kteří do té doby žili všední životy. Jména jako Varian Fry, Vladimír Vochoč, Hiram Bingam, Donald Lowrie, reverend Sharp na straně zachránců, Lion Feuchtwanger, Alma Mahlerová a Franz Werfel, Anré Breton, Marc Chagall, rodina Mannových, Max Ernst, Anna Seghersová, ale i Rudolf Firkušný, Rudolf Kundera, Bohuslav Martinů, Jiří Mucha, Lenka Reinerová a další a další na straně ohrožených vytvářejí z Marseille roku 1940 spletitou křižovatku osudů na samém počátku největší tragédie evropské historie.

Po pádu Paříže a po rozdělení Francie na zónu okupovanou a neokupovanou nastala doba, kdy ještě bylo možné se zachránit, ale času bylo málo, protože Gestapo stále dokonaleji ovládalo celý evropský kontinent. A tak se Marseille stala posledním velkým přístavem, odkud, jak všichni doufali, ještě bude možné se zachránit.

01106219.jpeg

Navíc článek 19 potupného příměří, které podepsala kapitulantská francouzská vláda 22. června 1940 v Compiegne pravil, že Francie musí vydat na požádání každého Němce, který by se nacházel na jejím území: což pochopitelně znamenalo obyvatele celého Reichu včetně anektovaných zemí. Bylo jasné, že utečencům už zbývají jen dny. V té době v USA vznikl Výbor na záchranu ohrožených osob (Emergency Rescue Comitee), což byla soukromá iniciativa několika osob, která získala jen velmi omezenou vládní podporu.

01106221.jpeg

Vyslancem této občanské iniciativy se stal Varian Fry, který se v srpnu 1940 vypravil do Marseille, kde vytvořil zdánlivě "charitativní" pobočku Výboru, nazvanou Centre américain de secours, která pak na místě hledala všechny prostředky, legální i nelegální, jak zachránit co největší počet uprchlíků. Fry až na místě zjistil, do jak náročného boje se pustil, a nakonec místo původních několika týdnů zůstal v Marseille přes rok, dokud nebyl násilím vyhoštěn.

Podařilo se mu však, s pomocí mnoha dalších obětavých pomocníků, zachránit životy nejen dvěma stovkám vytipovaných významných osobností ze světa kultury a umění, ale i mnoha stovkám dalších ohrožených. Pro nás je mimo jiné zajímavé i to, jak významnou roli v tom hrál dnes prakticky zapomenutý tehdejší československý konzul Vladimír Vochoč.

Ale pozoruhodné jsou i další kulturní souvislosti. Protože Marseille v té době znamenala nejen konec jednoho světa, ale i začátek nového. S porážkou fašismu došlo totiž právě především zásluhou uprchlíků k zásadnímu rozšíření kulturních obzorů Evropy, Ameriky, i dalších, do té doby izolovaných kulturních prostorů našeho světa.

Pořad měl na Vltavě premiéru 10. března 2010.

autor: Michal Lázňovský
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.