Marie a Constantin Kinští: Památky mají smysl, pokud jsou nositelem inspirace pro další generace

4. červenec 2018

Constantin a Marie Kinští se narodili se ve Francii, žijí a působí v Praze a na samé hranici Čech a Moravy. Repríza z 25. září 2017.

V areálu bývalého cisterciáckého kláštera a zámku, který byl rodině Kinských po roce 1989 navrácen ve Žďáru nad Sázavou, vybudovali centrum mezinárodní kulturní spolupráce, která každý rok vrcholí festivalem současného tance KoresponDance.

Žďárské panství rod Kinských získal v roce 1930 díky sňatku Eleonory Clam-Gallasové a Zdenko Radslava Kinského, kteří založili první dodnes existující přírodní rezervaci na soukromém území – Žďárský prales.

„Je pro mě životní šancí pracovat s přírodní a kulturní památkou, kde krátkodobost je padesát let. To dává úplně jiný pohled na věc.“
Constantin Kinský

Přestože některé reformy, které s sebou první republika přinesla, nebyly ke starým šlechtickým rodinám právě přátelské, Constantinův dědeček Zdenko Radslav Kinský v mladém Československu viděl vlast. To také několikrát prokázal zejména v roce 1938, v čase ohrožení republiky fašistickým Německem a později dokonce i za protektorátu.

Po dohodě s prezidentem Benešem a společně s dalšími reprezentanty starých českých rodin v září 1938 na Hradě publikovali manifest loajality k republice a další dvě prohlášení zaslali Emilu Háchovi v roce 1939. Pro rodinu Kinských to znamenalo uvalení nucené správy na majetek a všem jejím členům byl pobyt ve Žďáře zakázán.

03424526.jpeg

Podruhé byl rodině majetek zabaven necelých šest týdnů poté, co se v únoru 1948 chopili moci komunisté. Jako poslední do exilu odešel Constantinův otec Radslav Kinský. Vystudoval pařížskou Sorbonnu a později se stal světově uznávanou autoritou v oblasti transplantační a reprodukční imunologie. Působil na mnoha prestižních imunologických pracovištích od Dillí přes Tel Aviv až po Chicago. Dalo by se říci, že ve svém oboru dobyl svět. Návrat domů do Žďáru mu ale celá desetiletí zůstával odepřen.

Čtěte takéVizitky, rozhovory s lidmi, kterým umění proměňuje život. Od 4. září na Vltavě

Definitivně se rodina mohla na zanedbaný zámek vrátit až po roce 1989. Constantin a Marie ve třetí generaci navázali na obnovitelskou činnost svých předků a historii žďárského kláštera a zámku návštěvníkům představují v Muzeu nové generace, které zbudovali a otevřeli na místě bývalého klášterního pivovaru. „Památky mají mysl, pokud jsou nositelem inspirace pro další generace.“

Centrum choreografického rozvoje SE.S.TA, které Marie Kinsky založila a vede, na zámku po celý rok pořádá mezinárodní umělecké rezidence, jejichž výsledky představuje na festivalu KoresponDance, kde se pravidelně velmi přirozeně potkávají obyvatelé Žďáru s umělci i návštěvníky z celého světa.

Spustit audio