Marek Godovič: Spisovatelé do rodin!

14. červen 2016

Rozhlasová tragikomedie o náročném pátrání po harmonickém příběhu uprostřed jedné neharmonické rodiny.

Poslouchejte na Vltavě 14. června 2016 ve 21:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a četba. Zůstane tam až do pondělí 20. června 2016.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Tragikomedie Spisovatelé do rodin! popisuje bizarní situace, ve kterých se ocitla jedna obyčejná rodina poté, co v rámci netradiční soutěže ubytovala ve svém domově neznámého spisovatele. Slovenský autor Marek Godovič se v ní zaměřil na motiv předstírání dokonale harmonického soužití a vymýšlení si líbivé identity. Hra o skutečnosti a realitě se odvíjí v duchu grotesky a černého humoru.

„Spisovatelé, chcete napsat knihu? Rodiny, chcete vyhrát ideální domov? Chcete se stát předlohou pro talentovaného tvůrce? Dozvědět se o sobě netušená tajemství? A nechat se originálně zvěčnit? Přihlaste se do soutěže: Pro každou rodinu jeden spisovatel!“ Takto znějící rádiová upoutávka navnadí jednu obyčejnou a věčně nespokojenou rodinu k tomu, aby se přihlásila do soutěže připomínající reality show. Poté, co ve svém domově ubytuje neznámého spisovatele, se původní nudně vedený život změní ve zběsilou hru na ideální soužití, která má být inspirací pro vznikající knihu. Předstírání postupně nabývá na nesmyslnosti a odhaluje temné povahové stránky všech členů rodiny.

Slovenský rodák Marek Godovič (1978) je absolventem divadelní vědy na Vysoké škole múzických umění v Bratislavě, vystudoval také obor scenáristika a dramaturgie na Filmové a televizní fakultě při Akademii múzických umění v Praze. V průběhu studia pobýval na univerzitách v Lisabonu a Krakově, účastnil se mezinárodních divadelních projektů a dramatických soutěží. Je dramaturgem bratislavského Štúdia 12, od roku 2005 spolupracuje s mezinárodním divadelním studiem Farma v jeskyni, živí se také jako publicista v kulturních periodikách.

Napsal scénáře např. ke studentským filmům Úľak, V něm, podle vlastních námětů zrežíroval krátké filmy When she comes, Ztracený ráj / Stratený raj spolubydlících. Jeho první celovečerní scénář Svojím spôsobom láska se v rámci Mezinárodního filmového festivalu Bratislava 2010 dostal do finále o Cenu Tibora Vichty. Je autorem divadelní hry Jeho zle ohlásená smrť. Slovenský rozhlas natočil jeho Tretí breh a Voľná?, za hru Spisovatelia do rodín! – s podtitulem „Rozhlasová tragikomedie o náročném pátrání po harmonickém příběhu uprostřed jedné neharmonické rodiny“ – obdržel v autorské soutěži Slovenského rozhlasu druhou cenu.


Osoby a obsazení: Otec (Arnošt Goldflam), Matka (Kamila Kalousová), Syn (Michal Bumbálek), Dcera (Petra Bučková), Spisovatel (Martin Sláma), Hlas z rádia (Aleš Zbořil)

Autor: Marek GodovičDramaturgie: Hana HložkováHudba: Libor NejedlýRežie: Radim NejedlýZvukový mistr: Lukáš Dolejší

Natočeno v Českém rozhlase Brno v roce 2011.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio