Malovat mě baví, hodně! České art brut stojí stále na periferii, tvůrčí zápal ani talenty ale nepostrádá

25. březen 2022

„Art brut není umělecký směr, každý autor je svůj. Společné rysy někde ani nelze najít,“ říká Pavel Konečný, sběratel umění a organizátor přehlídky ART BRUT FILM OLOMOUC. „Když se podíváte na jakýkoliv obraz, hned víte, kdo ho namaloval,“ dodává Vladimír Drábek z pražského Ateliéru radostné tvorby. Autorka animovaných filmů, Magdalena Hejzlarová, popisuje svou roli výtvarné asistentky v tomto ateliéru, zmiňuje i to, jak ji práce v tomto prostředí inspiruje.

ArtCafé přináší také tři rozhovory s klienty Ateliéru radostné tvorby, kde tvoří lidé s mentálním hendikepem nebo chronickým psychickým onemocněním. O svých dílech vypráví malíř George Radojčič, výtvarník Lorenzo a umělkyně Dagmar Filípková.

Film Bill Traylor: Chasing Ghosts (Honba za duchy) z roku 2018 zkoumá život jedinečného amerického tvůrce černošského původu, Billa Traylora, muže s pozoruhodnou a až nepravděpodobnou biografií

Jedenáctý ročník ART BRUT FILM OLOUMOUC 2022 – přehlídky filmů a videosnímků, věnovaných pozoruhodnému fenoménu art brut či outsider art v tom nejširším významovém pojetí – se uskuteční ve čtvrtek 31. března 2022. Program začíná v 18.00 v budově Arcidiecézního muzeua Olomouc. Letos je výběr snímků věnován filmaři z USA jménem Jeffrey WOLF a jeho filmové tvorně. Hlavním filmem je dokument o Billu Traylorovi – Chasing Ghosts.

Spustit audio

Související