Małgorzata Sikorska-Miszczuk: Kufr

Fransua - muž ve středním věku objeví při své návštěvě muzea holocaustu v Paříži mezi vystavenými exponáty kufřík se jménem svého otce zahynuvšího v Osvětimi. Náhodný objev v něm oživí vzpomínky na bolestnou rodinnou minulost. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

02737652.jpeg

Tak jako on musí otevřít kufřík svého otce, otevírá autorka pohled na nacistickou genocidu Židů bez sentimentality, ale o to s větší naléhavostí.

Autorka, z jejíhož dramatického díla u nás dosud byla uvedena pouze hra Zmizelé Československo, a to ještě formou scénického čtení, je přední polskou scénáristkou střední generace. Studovala žurnalistiku a politické vědy na universitě ve Varšavě. Zároveň absolvovala scenáristiku na filmové škole v Lodži.

Cena Prix Bohemia Radio

Debutovala v roce 2004 dramatem Psychoterapia dla psów i kobiet (Psychoterapie pro psy a ženy) a od té doby napsala mnoho divadelních a rozhlasových her, které se hrají v Evropě i v USA. Do češtiny byly dosud přeloženy její dvě hry. 

Inscenace, kterou vysíláme v repríze, získala první cenu festivalu Prix Bohemia 2012 v kategorii rozhlasových her.

Účinkují: Jiří Ornest, Bára Štěpánová, Jana Stryková, Michal Novotný, Pavel Soukup, Arnošt Goldflam, Philipp Kaspar Schenker, Christian Falvey, Petr Adler a Ryszard Pawel Szukala

Přeložil: Jiří Vondráček
Hudba: Petr Valášek
Dramaturg: Hynek Pekárek
Režie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 2012.

Spustit audio