LUSK! – a je tu nová kapela

2. únor 2017

„Akordeon není můj partner, je součástí mě samotné,“ říká Kristýna Štusáková, třetina skupiny Lusk.

Sotva kapela vznikla, odletěla Kristýna Štusáková na dva měsíce do Brazílie. Těsně před odletem vznikl rozhovor pro dnešní Hudebnu a hned po návratu bude Lusk určitě hrát. Ale musíte si je najít.

03793828.jpeg

Vedle akordeonistky Kristýny tvoří LUSK její sestra Sabina Štusáková a na bubny hraje Antonín Strnad. Všichni zpívají. Poprvé spolu vystoupily na nedávné Malé Alternativě, věnované začínajícím kapelám. V pořadu zazněly všechny čtyři písničky, které zatím mají nahrané: Vteřiny, Smrt malé Viktorky, Bazar a Sám. Zazní taky Mas Que Nada od Sergio Mendese & Brasil 66. Proč? Protože tahle písnička asi způsobila, že se Kristýna před lety zamilovala do brazilské muziky.

Unijazz jako pořadatel festivalu Alternativa vysvětlil, proč právě je vybral z široké nabídky zájemců: „Projekt dvojčat Sabiny a Kristýny E. Štusákových a bubeníka Antonína Strnada nás oslovil upřímností projevu a rozptylem mezi snovými pasážemi a ostrostí zpěvu a zvuku nástrojů. Lusk zpívá česky a vypráví podivuhodné příběhy podkreslené modulární hudbou."

Lusk k velkému překvapení členů nakonec získal hlavní cenu publika i poroty. Hudebnice a skladatelka Lucie Páchová, předsedkyně poroty, vysvětlila proč:

Lusk mezi ostatními kapelami vynikal svou netuctovostí, působil navíc dojmem, že sami sebe a své umění neberou vážně, ale naopak s nadhledem. Sympatická nesmělost a nedokonalost, svébytné, vtipné, ač jednoduché aranže a texty, příjemná barva sesterských vokálů, dobrá vzájemná souhra – nepochybně brzy vyzrají v originální trio s nezaměnitelným zvukem,...“

autor: Aleš Opekar
Spustit audio