Luigi Pirandello: Diplom

14. srpen 2015

Návod na neobvyklé řešení ztráty zaměstnání a budování nové kariéry od klasika moderní italské dramatiky.

Poslouchejte na Vltavě 14. srpna 2015 v 9:30. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do čtvrtka 20. srpna 2015.


Komediální mikrohra Diplom od Luigiho Pirandella se odehrává v kanceláři vyšetřujícího soudce, kterému lidé přezdívají „kanárek“. Rozumný muž obávané profese totiž s sebou do práce nosí klec se živým ptáčkem, což z něj činí poněkud výstřední osobu. Při řešení sporu mezi místním „bláznem“ a městskou honorací, však jako jediný zachovává chladnou hlavu. Tmářství společnosti je ale silnější, než veškeré logické argumenty.

Pirandellova satirická aktovka Diplom z roku 1919 vychází ze zdánlivě banální zápletky, ve které se muž, neprávem vyvržený ze společností, rozhodne této společnosti pomstít jejími prostředky. Rosario Chiarchiaro má jasný plán, jehož součástí je žaloba pro pomluvu, která u soudu nemůže být uznána. Proto přichází za jediným racionálně uvažujícím soudcem ve městě – D´Andreou, aby mu v rámci této kauzy vydal certifikát na uhrančivou moc. Skutečnost, že by si Chiarchiaro mohl z této vymyšlené schopnosti udělat živnost, považuje D´Andrea za nesmysl. Ironií osudu se krátce nato stane svědkem toho, že „daň ze zabedněnosti“, jak tento diplom soudce nazývá, měšťané bez okolků přijmou.


Osoby a obsazení: Rosario Chiarchiaro (Jiří Tomek), Rosinella, jeho dcera (Sylva Talpová), vyšetřující soudce D‘ Andrea (Josef Karlík), soudcové (Jaroslav Dufek, Bohumil Slezáček, Oldřich Slavík), Marranca, sluha (Leopold Franc), improvizace na harmoniku (Jaromír Dlouhý)

Autor: Luigi Pirandello Překlad: Zdeněk DigrinRozhlasová úprava: Dalibor ChalupaDramaturgie: Jaroslava StrejčkováZvukový mistr: Jaromír PěnčíkRežie: Jan Tůma

Natočeno v Československém rozhlase Brno v roce 1978.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.