Luciano Mastro jako ostravský Ernani

10. říjen 2013

K oslavám 200. výročí narození skladatele Giuseppe Verdiho se připojilo i Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, které nasazuje jeho méně známou operu Ernani.

„Pro zahájení ostravské operní sezony 2013/2014 jsme hledali něco speciálního. Volba nakonec padla – i vzhledem k významnému verdiovskému výročí – na operu Ernani, která kromě překrásné hudby skýtá i mimořádné pěvecké příležitosti. Jsem šťastný, že se do Ostravy opět vrací Olga Romanko, Gianluca Zampieri, Frédérique Friess nebo Aleš Jenis,“ uvádí hudební ředitel opery NDM Robert Jindra.

Dramatický příběh tří mužů, soupeřících o moc i o ruku krásné Elviry, naplnil Verdi množstvím efektní i cituplné hudby. „Na našem území byl Ernani naposledy uveden před téměř padesáti lety,“ doplňuje dramaturg ostravské opery Daniel Jäger.

Opera Ernani byla napsána podle tragédie Victora Huga Hernani inspirované španělskými dějinami. Děj se odehrává v 16. století a jedná se o dramatický příběh boje tří rivalů soupeřících nejen o politickou moc, ale také o ruku krásné Elviry. Verdi sám rozvrhl jednotlivé scény a benátský básník Francesco Maria Piave následně napsal libreto. Opera Ernani byla nakonec poprvé s velkou slávou uvedena 9. března 1844 v benátském divadle La Fenice.

Pod taktovkou dirigenta Tomáše Braunera se v titulní roli bandity Ernaniho představí kromě stálého hosta Gianluci Zampieriho také přední sólista operního souboru NDM Luciano Mastro. „Na roli Ernaniho se obzvlášť těším, pečlivě ji studuji po hudební stránce, zabývám se i charakterem postavy. Myslím si, že mi bude ideálně ,sedět’,“ prozrazuje ke své roli Mastro.

V dalších rolích vystoupí Martin Gurbal’ / Bogdan Kurowski (Silva) a Aleš Jenis / Jakub Kettner (Don Carlo). Krásnou Elviru vedle přední sólistky opery NDM Jany Šrejmy Kačírkové vytvoří rovněž Frédérique Friess, jež před časem v NDM zazářila jako Mimě v Pucciniho Bohémě a Olga Romanko, která na sebe v minulé sezoně strhla pozornost v titulní roli Catalaniho La Wally.

autoři: Kateřina Daňková , Karel Kratochvíl
Spustit audio