Lubomír Zaorálek: O letní festivalové sezoně chceme rozhodnout tento týden

22. duben 2020

Stovky milionů ztrát, umělci bez práce a letní sezona v ohrožení. Kultura patří k oblastem, které vládní opatření proti šíření koronaviru postihla mezi prvními. Pomoci by měl záchranný balíček ve výši 1,07 miliardy korun.

Více než 400 milionů by mělo jít kulturním subjektům bez vlastního zřizovatele a dalších 300 milionů do regionu. Divadla i řada dalších kulturních institucí by měly zůstat zavřené do 8. června.

První mapování dopadů vládních opatření v době boje proti pandemii koronaviru na kulturu provedl Institutu umění – Divadelní ústav. Celkově dotazník vyplnilo 532 subjektů napříč sektorem kultury. Další vyjádření či předběžné odhady byly zaslány i prostřednictvím separátních vyjádření a stanovisek. Nejvíce postiženou oblastí je podle došlých odpovědí oblast scénických umění – hudba, divadlo, tanec a nový cirkus. V současné době probíhá další mapování, na jehož metodice se podílí Katedra produkce na DAMU a Katedra Arts managementu VŠE.

02861112.jpeg

Kultura jako veřejná služba

1,07 miliardy korun má nyní sloužit ke kompenzaci či další finanční podpoře v souvislosti s uzavřením činnosti. Na „kulturní aktivity“ v oblasti divadla, tance, nového cirkusu, literatury a hudby bylo vyčleněno 440 milionů korun.

„My se držíme toho, co nám jako ministerstvu kultury náleží, tedy kultura jako veřejná služba. Proto v tom balíčku najdete 440 milionů korun pro neziskový sektor a dalších 300 pro regiony, tedy pro příspěvkové organizace zřizované městy. Při rozdělování peněz v neziskovém sektoru se zaměříme na subjekty, které v posledních třech letech žádaly o granty a alespoň jednou uspěly, což je důkaz toho, že byly prověřeny odbornými komisemi.“ Popisuje způsob rozdělování záchranného balíčku ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Více peněz pro literaturu

V případě literatury – zvláště pak nezávislých nakladatelů – udělalo ministerstvo kultury výjimku. O dotace ze záchranného balíčku mohou žádat i ti, kteří se dříve neúčastnili grantového řízení.

Čtěte také

„Tady se jedná o jinou konstrukci dotací, než je v případě ostatních oborů. Ministerstvo kultury každý rok vypisuje druhou výzvu pro nakladatelství. Proto nemusíme vymýšlet žádný nový dotační program a vyhlásíme – snad už tento týden – tu druhou výzvu s tím, že jsme získali peníze, které tam můžeme přihodit, což teď činí 20 milionů. To není konečná suma, hledáme další prostředky, kterými to chceme navýšit.“

Jak to bude s letními festivaly?

Nervozita stoupá mezi pořadateli letních festivalů, ať už hudebních, divadelních nebo multižánrových. Je nasnadě, že potřebují odpovědi, zda budou moci své akce pořádat a tyto odpovědi potřebují s dostatečným předstihem.

„Já věřím, že tento týden by to rozhodnutí mohlo padnout. V tomto týdnu totiž budeme jako vláda sedět nad údaji z Velikonoc a vyhodnocovat výsledky testů z tohoto období. A na základě toho se bude rozhodovat o uvolňování.“ Dodává Lubomír Zaorálek.

To se týká i letních divadelních scén, které volají po jasném vyjádření, zda v létě budou moci pořádat představení. Nabízí i různá řešení mimořádné podmínky provozování v rámci přísných hygienických opatření.

Spustit audio

Související