Lubomír Lipský: Host do domu, Bůh do domu. Rozhlasová koláž na motivy povídek Jaroslava Haška

18. duben 2023

Hra napsaná na motivy několika povídek Jaroslava Haška je pozoruhodná tím, že její text napsal herec Lubomír Lipský. Není proto divu, že hlavní postava podvodníčka a pábitele, kterou psal herec s vědomím, že bude jejím interpretem, nás provází všemi epizodami příběhu. Reprízu uvádíme ke 100. výročí narození jednoho z nejoblíbenějších českých komiků Lubomíra Lipského, který se narodil 19. dubna 1923 v Pelhřimově. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Jarda (Lubomír Lipský), pan Knovíz, celník na odpočinku (Josef Somr), Karel Lábler, velkoobchodník (Miloš Kopecký), Klárinka, jeho choť (Jiřina Bohdalová), pan okresní veterinář (František Filipovský), paní okresní veterinářová (Stella Zázvorková), pan okresní školní inspektor (Vladimír Ráž), paní okresní školní inspektorová (Luba Skořepová), děda (Jiří Lír), hoteliér (Ladislav Brothánek), mládenci (Václav Vydra, Jindřich Hinke, Jan Kotva), Panna (Zora Jandová) a další
Dramaturgie: Ivan Škapa
Hudba: Vladimír Truc
Režie: Olga Valentová
Natočeno: 1983

Nikdy není na škodu mít ve světě dost příbuzných a přátel, které můžete potěšit svou návštěvou. Zvlášť když je to přízeň vzdálená a majetná. Bohatí a spořádaní lidé navíc vedou tak nudné životy, že jsou vděční, když mohou pohostit člověka, který umí užít dne.

Právě k takovým patří pan Jaroslav, muž nadaný činorodostí, vtipem a nezávislostí na společenských konvencích. Tentokrát poctí svou návštěvou dům obchodníka Karla Láblera a za chvíli se tak vpraví do chodu domácnosti, že může hostitele zastoupit na grémiu velkoobchodníků a majitelů koloniálů. A pronese tam příspěvek, na který se bude ještě dlouho vzpomínat!

Spustit audio

Související