Louise Glücková: Noc věrnosti a ctnosti. Poslední básnická sbírka americké nobelistky

24. duben 2023

Předposlední sbírka americké básnířky, esejistky a profesorky na Yaleské univerzitě Louise Glückové, laureátky Nobelovy ceny za literaturu, se jmenuje Noc věrnosti a ctnosti. Básnířka, jejíž intimní, prostý a magický hlas ocenila Švédská akademie, v ní stojí tváří v tvář stárnutí a konečnosti lidského života. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Lucie Trmíková, Jiří Štrébl, Eliška Hylenová
Překlad: Tereza Marková Vlášková
Zvukový design: Michal Rataj
Natočeno: 2020

Jak se psalo v NY Times, nehledejte zde útěchu, ale ani beznaděj: Vysoké umění i hluboký prožitek vychází z momentů, kdy se každodenní události stávají magickými, kdy rozčarování vede k opětovnému okouzlení.

Po čase se na Vltavě vracíme k této sbírce v pořadu, který představuje reprezentativní výběr z českého vydání v překladu Terezy Vláškové, ale také původní hudebně zvukovou kompozici skladatele Michala Rataje s herci Lucií Trmíkovou a Jiřím Štréblem.

Čtěte také

Vzpomínání, zapomínání, snění, smysl života, životní cesta, rodina, domov, umírání, časovost, dílo, odkaz. To jsou tematické okruhy sbírky, která se dokáže vyjadřovat nejrůznějšími způsoby: od kvazi deníkových zápisků fiktivních postav (například malíře, jehož opustil cit v rukou) až po rytířská či kafkovská podobenství. Jestliže se o hlasu básnířky Louise Glückové píše jako o prostém, znamená to, že její poetika se nevyznačuje květnatostí nebo neotřelostí slov a metafor.

Jazyk poezie Glückové je přístupný – její umění spočívá spíše ve vyjadřování komplexního pocitu, myšlenky, prožitku skrze obrazy a situace, ve kterých všedností proniká fantastika s příměsí mýtu. A takhle se z velmi intimní zkušenosti stává zkušenost sdílená. Je to najednou klíč k životu nás všech, kterým ovšem musíme obraz, situaci nebo příběh, otevřít jako čtenáři sami. Ve svém projevu, který napsala při příležitosti udělení Nobelovy ceny, se Glücková vyznává z obliby poezie, „pro kterou je zásadní přínos posluchače nebo čtenáře – jako důvěrníka, spiklence, nebo toho, kdo neoslyšel křik.“

autor: Michal Rataj
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.