Literární časopis Host vychází v nové podobě. Netradiční formát kulturní revue sluší

21. červenec 2017

Jak se nová verze téměř stoletého kulturního magazínu liší od předchozích, vysvětluje v sobotní Čajovně zástupce šéfredaktora Martin Stöhr.

Přestože redakce, aktuálně sídlící v Brně, ctí odkaz svých předchůdců, snaží se nový Host být časopisem současným. Renomovaný grafický designér Martin T. Pecina mu dal nezvyklou formu a jeho vzhled ozvláštňuje neotřelými nápady. Společně se změnou formy došlo i ke změně obsahu.

„Potřebovali jsme trochu okysličit, co děláme,“ říká Stöhr. „V průběhu předchozích let se také objevovaly některé reflexe, výtky i dobré rady, a tak jsme je spolu s vlastními novými nápady chtěli zúročit. Dnes se zkrátka věci mění častěji, možná je to fenomén doby. Nemyslím si ale, že obměnit něco po pěti letech je neurotická změna.“

Sám je přitom aktivním autorem. Jeho básně a publicistické texty mohli slyšet i posluchači Českého rozhlasu, například v rámci cyklu Svět poezie. Radim Nejedlý, který sobotní Čajovnu připravil, se proto Martina Stöhra ptal také na to, zda je pro něj jako aktivního redaktora časopisu a vydavatelství Host těžší přijít s vlastní tvorbou.

Podívejte se na ukázku z dubnového čísla:

Spustit audio