Lili Zografu: Samota

18. únor 2010

Žurnalistka, esejistka, spisovatelka, dramatička (1922-1998). Narodila se a vyrostla v Irakliu na Krétě v rodině vydavatele novin Andrease Zografose (na jistou dobu se stal dokonce ministrem tisku) jako nejmladší ze čtyř dcer. Jak uvedla v jednom rozhovoru, její dětství a mládí "nebylo jednoduché", protože otec byl velice přísný a v rodině se musely dodržovat veškeré zásady "slušného chování". Takže, když Lili odešla z domova a v Athénách se porůznu živila a žila s různými muži, rodina ji zavrhla. Zografu odešla na studia do Francie, kde na Sorbonně studovala filologii. Už tehdy začala přispívat do různých časopisů a novin....

Její první kniha (Láska, z roku 1949) se zabývá vztahy rodičů a dětí, které Zografu popisovala velice otevřeně a bez iluzí. Později (v 60.letech). se stala známou zejména jako novinářka díky svým reportážím z cest do Španělska a Portugalska. Za druhé světové války byla vězněna, za diktatury byla, podobně jako většina jejích přátel a kolegů, perzekvovaná.

Překladatelka Rita Kindlerová v portrétu autorky (na internetovém portálu iliteratura) uvádí, že "kritici se shodují na tom, že autorka měla vzpurného ducha a byla neúplatná v jakékoli době". Prozaické dílo Lili Zografu se zabývá především ženou 20.století, jejím postavením v rodině a společnosti, ale jak autorka sama říkala, nikdy se nepovažovala za feministku, proti feminismu se naopak ostře stavěla (v Řecku se ostatně nikdy výrazně neprosadil). Lili Zografu už za svého života patřila ke klasikům současné řecké literatury. Je považována za zakladatelku moderní ženské prózy (a je ceněna také jako znalkyně a kritička života a díla Nikose Kazantzakise).

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.