Letos se bude na Vltavě cestovat až na Měsíc

21. červen 2020

V poslední době to ve světových metropolích vypadalo jako ve sci-fi filmu. Vyprázdněné ulice, sem tam pár lidí s tvářemi zahalenými nejrůznějšími hadry a roztodivnými podomácku vytvořenými ochrannými objekty. Ačkoli se této podívané v prázdninových měsících snad už nedočkáme, sci-fi bude pokračovat. Ve vysílání Českého rozhlasu Vltava tedy určitě.

Inspirací k letošnímu Sci-fi létu ale nebyla virová situace, nýbrž hned dvojí výročí. Ve druhé polovině srpna uběhne sto let od narození spisovatele Raymonda Douglase Bradburyho, legendy, která je spjatá se zlatým věkem science-fiction. Letos si také připomínáme století od vydání vědecko-fantastického dramatu Karla Čapka R.U.R. a použití slova „robot“. Vltavské sci-fi léto tak získává dvě těžiště – české a zahraniční.

To zahraniční snad ani nemůže nestát na pevných základech Bradburyho stěžejního díla. Proto Vltava zařazuje do vysílání úspěšnou dramatizaci 451 stupňů Fahrenheita s Petrem Lněničkou v hlavní roli, za kterou získal rozhlasovou Thálii. Vedle dalších titulů se ale chystá i několik bradburyovských premiér – jednak to bude několik povídek z knihy Kaleidoskop, především ale také premiérová četba na pokračování cyklu Marťanská kronika.

Logo

Čapkovo zásadní drama R.U.R. Vltava připomene po sto letech od vydání reprízou rozhlasové inscenace z roku 1968 s Otakarem Brouskem st., Jaroslavou Adamovou a dalšími hereckými legendami. Vedle ní ale chystá k poslechu také dvě další hry, které z jeho díla vycházely nebo reagovaly právě na R.U.R. Velkovýroba ctnosti Jiřího Haussmanna ve skvělé režii Jiřího Horčičky z počátku šedesátých let je zpracováním románu, který napsal sotva třiadvacetiletý autor jako reakci na Čapkovu Továrnu na absolutno. O poznání mladším textem je pak Smrt robota Josefa Nesvadby s Miroslavem Donutilem, Danielou Kolářovou nebo Miroslavem Táborským v hlavních rolích.

Žánr science-fiction a fantasy ale Vltava pojme tak široce, jak široký je. A tak se může posluchač těšit kupříkladu i na premiérové texty Herberta Georga Wellse, Howarda Phillipse Lovecrafta nebo současných českých autorů. Nová nedělní řada Hra pro pamětníky pak dokáže, jak oblíbený tento žánr byl už v minulých dekádách.

Čtěte také

Kromě publicistických pořadů se tematika sci-fi výrazně promítne i do hudby. V rámci řad věnovaných klasice si připomeneme staré hudební teorie (například o znějícím vesmíru), zpěváky s nadlidskými schopnostmi a poslechneme si i kompozice využívající „vesmírné“ elektroakustické nástroje jako těremin či Martenotovy vlny. Zazní také filmová hudba, „robotická“ díla minimalistických autorů nebo Hoffmannovy povídky – opera atypická svým námětem i formou. Sci-fi je nosné téma také pro Koncert bez hranic a jazzové pořady. Vltava tak uvede mimo jiné záznam vystoupení Davida Bowieho a ve volně koncipovaných výběrech připomene nejrůznější vesmírné a mystické žánrové fúze předchozích dekád i současnosti.

O letošních prázdninách tak můžeme cestovat nejen po Česku, s Vltavou ale třeba i na Měsíc.

Spustit audio

Související

Více o tématu