Léon Bloy: Eseje

27. říjen 2017

Moudrost měšťáka, Století mršin, Očekávám vandaly a svatého ducha, Lid boží ve 20. století, Umění – životodárná a svatá věc! Pět esejů francouzského spisovatele, který zemřel před sto lety (3. listopadu 1917) on-line k poslechu vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Léon Bloy je chrlič katedrály, který vrhá vody nebes na dobré i na zlé.

Takto charakterizoval literární kritik Barbey d’Aurevilly autora románu Chudá žena.

Poutník Absolutna

plnicí pero, inkoust, křída, stůl

Rozhlasové pásmo věnované francouzskému spisovateli Léonu Bloyovi, který zemřel právě před sto lety. On-line k poslechu do soboty 4. listopadu 2017.

Francouzský prozaik Léon Bloy (1846–1917) byl proslulým pamfletistou a kritikem soudobé společnosti, napsal řadu knih deníkových zápisků, psal povídky, je autorem dvou románů. Svými knihami, názorovou nesmiřitelností a myšlenkovou hloubkou ovlivnil řadu osobností, u nás především staroříšského vydavatele a překladatele Josefa Floriana, ve frankofonní oblasti pak mj. J. Maritaina, G. Bernanose nebo G. Rouaulta.

Bloy žil stranou literárního života, neustále byl nucen řešit finanční nesnáze, svými nesmiřitelnými výpady si udělal mnoho nepřátel. S odzbrojující upřímností bojoval proti nenáviděné soudobé společnosti, proti laxnosti církve, proti materialismu a měšťáctví. Postava měšťáka byla mu celoživotním nepřítelem a cílem jeho výpadů. 

Léona Bloye poznáme hned od prvních řádek: jeho osobitý, vášnivý styl, bohatý slovník, myšlenky provokativní i hluboké.

Účinkuje: Josef Somr

Překlad: Věra Dvořáková
Připravil: Petr Turek
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2008.

autoři: Petr Turek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.