LENKA PROCHÁZKOVÁ: Podzimní sezona

28. březen 2003

29. března, 11.30-12.00 hod., Moderní povídka. V sobotu 29.března v 11 hodin 30 minut si v rámci cyklu Moderní povídka můžete poslechnout povídku současné české autorky, ve které se seznámíme s denními rituály podzimu života osamělého starce. Pro rozhlas vybral Marek Horoščák, v režii Evy Řehořové čte Jiří Tomek. Do vysílání připravilo brněnské studio Českého rozhlasu.

Povídka Podzimní sezona Lenky Procházkové byla zařazena do knihy s názvem Miluj mě víc. Přispěla do ní desítka autorů textem na toto zadání: milostný příběh, ve kterém bude mezi partnery značný věkový rozdíl. Setkáme se v ní například se jmény jako Michal Viewegh, Petr Jarchovský, Jiří Suchý, Daniela Fischerová nebo Igor Chaun. Podzimní sezóna je z celého souboru textem patrně nejméně obvykle pojatým. Hrdinou a vypravěčem je mírně sklerotický stařec, jehož domek stojí v cestě nové dálnici. Spojení se světem mu zprostředkovává pošťačka, která nosí odpovědi na dopisy z prezidentské kanceláře a která je také objektem jeho milostné touhy... Lenka Procházková (nar.1951) absolvovala Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor teorie kultury, od roku 1977 pracovala jako uklizečka. Do roku 1990 její dílo vycházelo pouze v samizdatu a v zahraničí. Členka PEN klubu, Obce spisovatelů, Syndikátu českých novinářů. Zakládající členka Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun. Od roku 1997 je členkou Rady Českého rozhlasu, kde zastávala do dubna 1999 funkci místopředsedkyně. Povídku vysíláme na stanici Vltava v sobotu 29. března od 11:30 hodin. V režii Evy Řehořové čte Jiří Tomek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.