László Darvasi: Na hoře

27. leden 2020

Dílo současného maďarského prozaika László Darvasiho (1962) není v českém literárním kontextu nijak frekventované. A přesto se tento autor ve své zemi těší podobné popularitě jako v Česku Michal Viewegh. Poslechněte si jeho příběh, ve kterém se hrdina vypořádává se smrtí otce. Najdete ho on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Darvasi ve svých textech nahlíží svět zevnitř, skrze hladinu duše, s cílem zachytit co možná nejpřesněji niterná hnutí své mysli. Hrdiny svých próz staví do zdánlivě bezvýchodných situací, s nimiž je nechává se vypořádávat. Jedním z takových hrdinů je i syn svého otce. Jen oni dva žijí v odlehlém lesním zákoutí na samotě mezi mohutnými stromy, které kácejí a vydělávají si tak na živobytí. Otec a syn jsou samostatnou jednotkou, autonomně fungujícím souručenstvím. A náhle přichází zvrat. Otec umírá. Lesní zákoutí zaplní opuštěnost. Syn stojí před otázkou, zda má sám pokračovat v započatém díle, už ho tady přece nic nedrží…

Povídka Na hoře je součástí sborníku Nejsmutnější kapela na světě, který v mistrném překladu Milana Navrátila vydalo nakladatelství Fra, a její rozhlasová podoba vznikla ve spolupráci s Tympanum v rámci projektu Visegrad BookMarks s laskavým přispěním Mezinárodního visegrádského fondu.

Účinkuje: Filip Čapka

Překlad: Milan Navrátil
Připravil a režii má: Michal Bureš
Natočeno v olomouckém studiu Českého rozhlasu v roce 2008.

autoři: Michal Bureš , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.