Kuličky

23. květen 2008

Jméno Olgy Dabrowské je spojené s úspěšnými filmy 90. let - s Knoflíkáři, Samotáři či dokumentární mystifikací Mňága - happy end. Podílela se na nich jako producentka nebo spoluautorka scénáře a v současné době představuje v kinech svůj režisérský debut, povídkový film Kuličky. Zaměřila se v něm na vděčné téma vztahů mezi muži a ženami a odvážně i alibisticky zároveň v něm ukazuje, jak ženy manipulují s muži, aby dosáhli svých více či méně bohulibých cílů. UVNITŘ TRAILER!

Hrdinkami čtyř zhruba dvacetiminutových povídek jsou ženy v různého věku - od předškolní Jůlinky, přes pubertální Angelu, odkvétající princeznu Ladu až k Božence, která - ač v úctyhodném věku - otěže stále pevně třímá v rukách. Stejně jako se jednotlivé ženy nacházejí v různých životní etapách, jsou i různé taktiky které volí, aby dosáhly svého.

V první povídce Nevěsta si Jůlinka při hře na nevěstu a na ženicha opatrně a spíš podvědomě brousí drápky - u ženicha Péti dosáhne svého, a i když možná ani neví jak se jí to povedlo, zázračná schopnost byla objevena.

Kuličky

V povídce Maminčin andílek je Angela chorobně upnutá na svou matku, a když je jejich vztah ohrožen případným matčiným nápadníkem, neváhá ho Angela svést, aby uchovala výlučnost jejich ženského světa.

Stejně tak svede Lada faráře Jirku v povídce Mravní imperativ - bez skrupulí zamění lásku za sex a zodpovědnost mravně odhodlaného muže zneužije pro svoje cíle.

Kuličky

Manipulace Boženky v poslední povídce Pomalu, ale slábnu je už lety tak zažitá a neuvědomovaná, že je snadné ji vydávat za lásku či péči, pro kterou smrt nic neznamená.

První a poslední povídku pojala autorka spíše jako drobnou črtu, obrázek který ženskou manipulaci zachycuje více či méně skrytě. Nevěsta tak činí úsměvně, s lehkostí, v Pomalu, ale slábnu je letité řízení partnera odpozorované se znepokojující přesností - představa, že jsou dva dospělí lidé schopni a ochotni strávit v takových hrách celý život je mrazivá. Prostřední dvě povídky jsou epičtější, což jim paradoxně výrazně ubírá na kvalitě. Děj na pražské střední škole i vesnické faře jsou schematické a předvídatelné, dialogy i pojetí některých postav a vztahů působí téměř parodicky. Zvláště vylíčení členů farního sboru, rozhořčených pádem svého pastýře působí téměř výsměšně, jakkoliv to zřejmě nebyl úmysl.

Kuličky

Dabrowská (kromě režie je i autorkou scénáře) se zřekla jemnější charakteristiky svých hrdinů i jejich případného vývoje, prozření nebo čehokoliv, co by z nich dělalo živé lidi. Používá je jako jednorozměrné modely, kterým nenabízí východisko - spokojí se se zjednodušeným tvrzením "ženy manipulují s muži", aniž by téma nějakým způsobem rozvíjela či obohacovala.

Kuličky

Kvalitou, již nelze autorce upřít, je odvaha, s níž do všech rolí obsadila neznámé (povětšinou divadelní) herce příp. neherce. Koncentrace neznámých tváří, většinou typově přesných i zajímavých je osvěžující a v českých kinech nevídaná. Výjimku tvoří Jan Burian a Ester Kočičková v epizodních rolích evangelického manželského páru, kteří si svůj výstup evidentně užili, aniž by tím jakkoliv rušili ostatní.

Díky úsporné stopáži (75 min.) se také podařilo zachovat švih a spád, s nímž se příběhy ubírají od předškolních hrátek až k poslednímu spočinutí člověka. Celkově se však Kuličky spokojily s pouhým popisem určitého stereotypu v mikropříbězích, které jsou kvalitou i účinkem srovnatelné s televizními Bakaláři. Pokud neměly vyšší ambice, pak je vše v pořádku. Pokud bude pokračování (jedná se o první část zamýšlené tetralogie) v obdobném duchu, slušela mu spíše televizní obrazovka než filmové plátno.

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), CinemArt

Kuličky komedie, ČR, 2008

Scénář, režie: O. Dabrowská, kamera: D. Marek, D. Čálek, střih: Krasimira Veličková, Hudba: Peter Mojžiš, Stefan Valdobrev

Hrají: Josef Vystrčil, Libuše Balounová, Marika Procházková, Jiří Vyorálek, Petr Jeništa, Tereza Nvotová, Marta Vítů, Anna Slezáková, Věra Švejkina, Klára Botková, Simona Zmrzlá a další...

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.