Kudy z deprese současné doby? Houellebecqův Serotonin poprvé v českém divadle

13. červen 2020

Zatím poslední román Michella Houellebecqa – Serotonin – uvádí poprvé v Česku v divadelní dramatizaci pražská MeetFatory. Hlavní roli v inscenaci Serotonin ztvární Jan Hájek. Michel Houellebecq se stejně jako ve svých předchozích dílech snaží i v Serotoninu vystihnout situaci člověka v rámci naší doby. Režisérkou inscenace Je Natália Deáková.

Hlavním hrdinou je šestačtyřicetiletý Florent-Claude Labrouste. Zastihneme ho v období, kdy zjišťuje, že partnerské vztahy kladou na člověka jiné nároky, než si byl ochoten doposud připustit. Nyní se ocitá v prázdnotě. A jeho řešení: ze dne na den zpřetrhá veškeré vazby a vzdá se všech praktických součástí svého života. Podle režisérky Natálie Deákové Michel Houellebecq pojmenovává něco, co všichni cítí, ale na co je nám nepatřičné jen pomyslet, natož abychom to zhmotnili slovy. „Tematizuje neschopnost člověka si udržet vztah. Protože člověk má neustále možnost volby, a to už je daný fakt. A právě tento člověk na to doplatí, protože se zase na chvíli objevilo něco lepšího. Uvěřil iluzi lepšího života, což bývá většinu slepá ulička.“ Vysvětluje svůj pohled na Serotonin Natália Deáková.

Deprese naší doby

Jan Hájek a Diana Toniková v inscenaci Serotonin

Román o lásce i o bolesti, která je hrozivá a zároveň očistná. Tak vnímá Serotonin dramaturg Matěj Samec, který je autorem scénáře k inscenaci. Jelikož v románu nejsou k dispozici rozepsané dramatické situace, bylo podle něj nutné se vnitřně do toho dostat a nasimulovat houellebecqovskou vnitřní logiku. Dodává k tématu inscenace Matěj Samec. „Bolest a láska se nejen že nevylučují, ale možná se podmiňují. Což je myslím zjednodušeně řečeno to, že když chce člověk zažít skutečnou lásku, musí mít kuráž na to, projít určitou bolestí. A postava Serotoninu zjišťuje, že v životě v tomto smyslu něco podcenila.“ 

Serotonin je přenašeč nervových vzruchů obsažený v krevních destičkách, jehož nedostatek způsobuje depresi a poruchy nálad. Depresí trpí i hrdina Houellebecqova románu Florent-Claude Labrouste. Podlehl iluzi osobní svobody, otevřeného života a nekonečna možností.

Úsporná a přesto výmluvná

Inscenace Serotoninu v MeetFactory je úsporná na gesta a je založena na zvukovém plánu. Adaptace Serotoninu je zamýšlena jako vyvrcholení letošní divadelní sezóny v MeetFactory nazvané Hluk a ticho malých věcí. Kromě Jana Hájka v roli Florenta-Clauda Labrousta v inscenaci účinkují Andrea Elsnerová, Diana Toniková a Tomáš Drápela.

Spustit audio

Související