Krvavá historie roku 2. Rozhlasová dramatizace podle románu Viktora Huga Devadesát tři

13. červenec 2019

Posledním románem stvrdil Victor Hugo svou pověst. Napsat těsně po krvavém potlačení pařížské komuny román o Velké francouzské revoluci, ve kterém neodsoudí její protagonisty, si žádalo velké odvahy. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Román pojmenoval podle roku 1793, roku, který byl jedním z nejdramatičtějších období revoluce. Dramatický, romanticky vypjatý děj se odehrává na pozadí reálných událostí, zejména v kraji Vendée, kde byly silné pozice protirevolučních royalistických sil. V románu jsou zachyceny historické změny, kterými prošlo revoluční hnutí a jeho ideály v období teroru. V textu se také objevují úvahy o svobodě a právu, popis složitosti a roztříštěnosti revolučního procesu a pojmenování obecných principů, platných i pro další revoluce.

Adaptaci románu Devadesát tři připravil Jan Kolář a uvádíme ji v roce, ve kterém od vypuknutí revoluce uplynulo 230 let. 

Osoby a obsazení: průvodce dějem (Jiří Šrámek), průvodce dějem (Jana Andresíková), Lantenac (Jiří Adamíra), Halmalo (Oldřich Vlach), Michella Flechardová (Daniela Kolářová), Radoub (Pavel Rímský), Telmarch (Lubor Tokoš), Cimourdain (Ota Sklenčka), kapitán (Soběslav Sejk), dělostřelec (Pavel Pípal), námořník (Dalimil Klapka), Danton (Miroslav Moravec), Marat (Eduard Cupák), Robespierre (Petr Pelzer), Imanus (Ilja Racek), hlasy (Oldřich Janovský, Miloš Rozhoň a Vladimír Pospíšil)

Překlad: Josef a Milena Tomáškovi
Rozhlasová dramatizace: Jan Kolář
Hudbu složil a řídí: Vladimír Truc
Režie: Jiří Horčička
Dramaturgie: Marie Říhová

Natočeno v roce 1989.

Spustit audio