Kovadlina. Z veršů malíře a básníka Petra Veselého

28. leden 2024

Verše ze své druhé básnické sbírky, vydané nakladatelstvím Větrné mlýny v roce 2021, vybral, čte a komentuje autor. Natočeno v domácím prostředí v Brně-Jundrově. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Petr Veselý
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: 2021
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Brněnský básník, malíř a výtvarný pedagog Petr Veselý (nar. 1953) vydal svou druhou básnickou sbírku Kovadlina v nakladatelství Větrné mlýny v roce 2021, sedm let po vydání svého básnického debutu Jundrov. Tehdy v roce 2014 překvapil kulturní veřejnost tím, že vedle výtvarné tvorby, zejména malířství, a také kurátorství výstav, se po léta věnuje i psaní veršů.

Svou první sbírku vydal až po šedesátce − tato poezie však vznikala a vyzrávala léta. Název knihy Jundrov odkazuje k brněnské městské části, která byla dříve vesnicí rozkládající se pod zalesněnými kopci na pravém břehu řeky Svratky a do správy města se dostala před sto lety. Venkovský charakter si však do jisté míry zachovává dodnes.

Právě zde Petr Veselý žije a tvoří − v domě na Veslařské ulici, který byl kdysi zemědělskou usedlostí s kovárnou. Posledním kovářským mistrem zde byl autorův dědeček Vilém Veselý. Pamětní deska na zdi domu informuje, že kovářská živnost zde skončila v roce 1956.

autoři: Alena Blažejovská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související