Koncert bez hranic: The Good, the Bad and the Queen a Alex Gough

19. červenec 2020

Aktuální vydání Koncertu bez hranic ještě jednou připomíná legendárního bubeníka Tonyho Allena, tentokrát v sestavě hvězdné rockové formace. Představí i irského bubeníka, rappera a producenta nastupující generace Alexe Gougha.

Čtveřice The Good, the Bad and the Queen se dala dohromady v polovině nultých let a naprosto k ní sedí tolik diskutovaný a často nadužívaný termín superskupina. Zpěv, texty, klávesy a celý koncept měl na starosti Damon Albarn, jinak známý ze skupiny Blur, na kytaru hrál Simon Tong (dříve The Verve), na basu slovutný Paul Simonon, člen legendárních The Clash, a konečně na bicí Tony Allen. Hvězdná jména se objevila také na obou jejich albech v producentských rolích, eponymní kolekci z roku 2007 produkoval Danger Mouse, poslední album Merrie Land z roku 2008 zase Tony Visconti, někdejší spolupracovník Davida Bowieho.

Koncert z loňského června, natočený v berlínském sále Astra Kulturhaus, je postavený na tehdejší novince Merrie Land, písně z něj skupina přehraje téměř všechny, v pořadí, v jakém jsou na desce. Ve druhé části koncertu pak zazní většina prvního eponymního alba, včetně hitů jako History Song, 80’s Life nebo Kingdom of Doom. Koncept The Good, the Bad and the Queen je postaven hlavně na britských společenských a politických reáliích, které Damon Albarn v textech hodně komentuje, nepřekvapí tak ani narážky na jednání britského parlamentu o brexitu – ve skladbě The Truce Of Twilight rozverně naladěný Albarn nechává berlínské publikum skandovat povel Order! Order!, který zpopularizoval tehdejšího předsedu Dolní komory Johna Bercowa.

Poslední půlhodina pořadu bude patřit sestřihu koncertu Alexe Gougha, zástupce nastupující generace irských hudebníků, který ve své tvorbě zcela přirozeně kombinuje jazz, hip hop a taneční hudbu, spolu se sociálně kriticky zaměřenými texty. Goughovi je pouhých 21 let, na kontě má zatím pouze několik singlů a jedno EP z roku 2019. Koncert se konal v rámci letošního ročníku festivalu Eurosonic Noorderslag v holandském Groningenu.

Spustit audio

Související