Kniha pro mě vždycky byla stopou po člověku. Vyšel výbor textů renomovaného nakladatelského redaktora Jana Šulce

10. únor 2023

Vzpomínkové texty, sloupky, předmluvy, doslovy, rozhovory a další nejrůznější články o literatuře a těch, kteří jsou s ní spjatí – to obsahuje svazek O lidech a knihách významného nakladatelského redaktora a editora Jana Šulce. Má úctyhodných 700 stran; a pořád je to výběr zhruba poloviny z autorových publikovaných textů.

Přebal knihy O lidech a knihách Jana Šulce

„Editor s knihovnou pracuje. Mám rád termín, který použil básník Emil Juliš o Ludvíku Kunderovi, když říkal, že má tu knihovnu jako klavír, na který hraje coby virtuos svůj koncert,“ říká Jan Šulc.

Má přehled o tom, kolik knih přečetl? Má při své práci pro českou literaturu prostor i na tu zahraniční? Umí si knihu užít i mimo profesní kontext a jenom tak „si číst“? Čte některé knihy i opakovaně? Proč název jeho svazku předsazuje lidi před knihy? Kdo ho v jeho dráze nejvíc formoval? Jak nahlíží na současnou generaci redaktorů, literárních historiků a kritiků? A jak si pořád držet vůči literatuře otevřenost a nezkostnatět?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.